На фона на зачестяващите случаи на домашно насилие, включително и в последните дни, статистиката на МВР отчита само едно убийство в условията на домашно насилие тази година. Сайтът spasena.org обаче отчита 20 случая на убити жени в условията на домашно насилие за 2023 г.

Защо се получава това разминаване?

Според адвокат Адела Качаунова МВР не отчита специфичните обстоятелства, които водят до това убийство – дали жертвата е имала отношения с извършителя и дали убийството е предхождано от случаи на домашно насилие. Разследването на убийство в условията на домашно насилие изисква повече доказателства и за МВР е „по-лесно“ да разследва убийството просто като убийство, коментират специалисти. Това обаче е проблем, тъй като не може да се води правилна статистика и органите не знаят срещу какво се борят – не просто убийства на жени, а убийства в условията на домашно насилие.

Коя статистика е правилната?

Официална статистика все още не се води. Новият закон предвижда създаването на Национална информационна система за превенция и защита от домашно насилие, където ще се съхранява информация за случаите на насилие, пострадалите лица, вида насилие, извършителите и взаимоотношенията им с жертвата. Тази система обаче все още не е започнала работа.

От пресцентъра на МВР заявиха за „Сега“, че регистрираните случаи на убийства в условията на домашно насилие през 2020 г. са два. През 2021 случаите отново са два, миналата година е регистриран само един. Един случай има и за тази година до края на октомври. Или общо за последните три години са извършени 6 убийства в условията на домашно насилие.

Сайтът spasena.org, поддържан от Българския хелзинкски комитет, брои случаите по медийни публикация. Според тяхната статистика броят на убийствата за 2020 г. е 19, за 2021 г. е 22, миналата година случаите са били 26, а за тази година са 20. Или общо 87 убийства в условията на домашно насилие, които са били съобщени в медиите.

Въпреки ниския брой на убийства в статистиката на МВР сигналите за домашно насилие не са никак малко. Тази година до края на октомври са били издадени 3503 заповеди за защита. През 2022 г. заповедите за защита са били 3654, през 2021 г. – 3175, показват данните на вътрешното министерство.

Издаването на заповед за защита обаче не е сигурна защита – според министъра на вътрешните работи за периода януари-октомври 2023 г. са били образувани 143 досъдебни производства за престъпления в условията на домашно насилие, въпреки че в тези случаи са били издадени заповеди за защита

Нужни ли са още промени?

От Български фонд за жените посочват, че промените в Закона за защита от домашно насилие са стъпка в правилната посока. Най-важни според тях са удължаването на срока за подаване на молба за защита от домашно насилие от един до три месеца, въвеждане на понятието „интимна връзка“ въпреки някои неясноти в тълкуването му, ускоряване на достъпа до правосъдие, създаването на Национален съвет по превенция и защита от домашно насилие и Национална информационна система за домашно насилие. Тези промени обаче ще влязат в сила от 1 януари 2024 г., така че тепърва ще видим дали работят.

От организацията твърдят, че са нужни промени и в образователната система като въвеждане на часове по здравно и сексуално образование в училищата, което е доказан инструмент за борба с насилието, злоупотребите и дискриминацията. В страните, където не са въведени подобни часове в образователните програми, има висок брой на аборти, нежелани бременности и сексуално предавани инфекции, посочват от неправителствения сектор. В България, където няма часове по сексуално образование, броят на непълнолетните майки е висок, като това може да ограничи възможностите на младите момичета за образование. „Тези теми са пряко свързани с неприкосновеността на тялото, поставянето на граници и разпознаване на първите знаци за насилие в едни взаимоотношения“, посочват от организацията.

В Световен мащаб са били убити близо 89 000 жени през 2022 г. – рекорден брой за последните 20 години.