Победителят в президентските избори в Аржентина Хавиер Милей пристигна на посещение в САЩ, за да установи контакти. Вярно е, че в Буенос Айрес, съдейки по някои данни, вече се отказват от прекомерно сближаване с Вашингтон. Прочетете какво се е променило в статията.

Духовно“ пътуване

Има още повече от седмица до встъпването в длъжност, но Милей вече се почувства като господар на страната и активно се захваща за работа.

Либертарианецът (както се позиционира) дойде на власт с крайнодесен популистки дневен ред, обвързан основно с икономиката. С нея страната си има големи проблеми – от началото на годината инфлацията надхвърли 60%. Милей обеща буквално да унищожи Централната банка и да премине от песото към долара.

Той е и против присъединяването към БРИКС, за което беше договорено през август. Сега това е под въпрос.

Симптоматично е, че Милей направи първото си чуждестранно посещение в САЩ. Въпреки това, както отбелязва “Ла Насион”, основната цел на пътуването е „духовна“, а именно посещение на гроба на лидера на хасидите Менахем Мендел Шнеерсон, в Ню Йорк. Милей многократно говори за близостта си с еврейската вяра и традиции. След това смята да замине за Израел.

Доларът може да почака

Той беше придружен от бившия министър на финансите на Аржентина Луис Капуто (който е спряган за поста шеф на Министерството на икономиката), както и Николас Посе (вероятен премиер).

Делегацията се срещна с представители на Министерството на финансите на САЩ, Международния валутен фонд (МВФ), съветника по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан и заместник-помощник държавния секретар на САЩ по въпросите на Западното полукълбо. Малко преди пътуването Милей проведе телефонен разговор с управляващия директор на МВФ Кристалина Георгиева. Страните не оповестиха подробности от разговора, но има за какво да говорят: Буенос Айрес дължи на фонда 44 милиарда долара. Маурисио Макри, тогавашният президент на Аржентина и сега един от основните съюзници на Миле, през 2018 г се разбра с нея да отложи плащането.

Що се отнася до представителите на САЩ, съобщават източници в Буенос Айрес, целта на разговорите с тях е била да „обяснят икономическия план на новата аржентинска)администрация, включително финансови корекции, паричната реформа, реформа на правителството и дерегулацията“. За заеми и някакви взаимни отстъпки не се говори. Освен това Милей обядва с Бил Клинтън, който е „много от другата страна на идеологическото разделение“, отбелязват на свой ред американските медии. Тази среща беше „особено неочаквана част от първото пътуване в чужбина“.

Това поведение на Милей противоречи на скорошната му реторика и обещания да премине към долара. Освен това, съобщава “Файненшъл Таймс” тази идея може да бъде напълно отложена. Както припомня изданието, новоизбраният президент искаше да назначи Емилио Окампо, пламенен привърженик на доларизацията, за ръководител на Аржентинската централна банка. Сега, казва източник, близък до икономиста, кандидатурата е оттеглена от разглеждане. Това означава, че Милей не възнамерява да „замени“ песото за американска валута в краткосрочен план.

„Комунистите“ са безспорни партньори

Това не е първият сигнал за смекчаване на позицията на президента спрямо предизборните му планове. В края на миналата седмица неговият кабинет нарече слуховете за обещаното „унищожаване“ на Централната банка неверни и неподлежащи на обсъждане. Самият държавен глава отбеляза, че преди да се премине към долара, е необходимо да се проучи „дали ситуацията го позволява“.

Оформлението се променя и по външния периметър. Ако наскоро Милей нарече бразилския президент Лула да Силва „комунист, с когото няма да има работа“, сега той го покани на встъпването в длъжност на 10 декември. Съветникът по външната политика Диана Мондино отиде в Бразилия със съответната покана. „Основното послание е, че ние сме братски държави. И ще си останем такива“, каза дипломатът. „Трябва да работим усилено заедно, за да гарантираме растежа на двете страни.“ „Едно е да критикуваш идеология, а друго е да критикуваш човек. Трябва да разделим държавата, правителството и народа”, каза Мондино, цитирана от “Блумбърг”.

Тя обаче не каза дали е обсъждала бъдещето на Аржентина в БРИКС с бразилските си колеги. Тя просто отбеляза: „Ние вече работим с почти всички страни от асоциацията.“ Една от тези държави е Китай, който също беше обект на критики от новия аржентински лидер. „Аз съм защитник на свободата, мира и демокрацията. Комунистите и китайците нямат отношение към това“, каза той в интервю с американския журналист Тъкър Карлсън през септември.

Сега Милей смени гнева си с милост. Онзи ден в социалната мрежа “Екс” той благодари на китайския президент Си Цзинпин за поздравленията му за избирането му и изпрати „най-искрените си пожелания за благополучие на китайския народ“. Бразилия и Китай са основните търговски партньори на Аржентина, така че желанието за поддържане на отношения с тях е разбираемо. Въпросът е как ще реагират държавите. Вашингтон е свикнал да гледа на Латинска Америка като на свой „заден двор“. Но последният му залог за Милей, дори наричан местния Тръмп, очевидно засега не работи.