САЩ наложиха нови санкции срещу Северна Корея, след като Пхенян миналата седмица изстреля шпионски сателит, предаде Ройтерс.

Новите мерки са насочени към базирани зад граница физически и юридически лица, които според Вашингтон улесняват заобикалянето на санкциите и помагат на Северна Корея.

Американското министерство на финансите заяви, че в черния списък е включена и групата за кибершпионаж „Кимуски“, която е събирала разузнавателна информация в помощ на стратегическите и ядрените амбиции на Северна Крея. Новите санкции са координирани с Австралия, Япония и Южна Корея.

Миналата седмица Пхенян успешно изстреля първият си разузнавателен спътник, който по думите на севернокорейските власти трябва да наблюдава действията на армиите на САЩ и Южна Корея, припомня Ройтерс.

След като шпионският спътник влезе в орбита, Северна Корея заяви, че лидерът ѝ Ким Чен-ун е прегледал сателитни снимки на Белия дом, Пентагона и на американски самолетоносачи във военноморската база „Норфолк“. Освен това държавните медии съобщиха, че сателитът е направил снимки на градове и военни бази в Южна Корея, Гуам и Италия.

„Предприетите днес действия на САЩ, Австралия, Япония и Република Корея отразяват колективния ни ангажимент да се противопоставим на незаконните и дестабилизиращи дейности на Пхенян“, заяви американският заместник-министър на финансите Брайън Нелсън, който отговаря за борбата с тероризма и за финансовото разузнаване.

Новите мерки САЩ и съюзниците им предвиждат замразяването на всички американски активи на санкционираните лица. Освен това се въвежда забрана за поддържането на каквито и да е бизнес отношения на американски граждани с въпросните лица. В списъка фигурират имената на двама представители на севернокорейски банки в Русия, както и на един представител в Китай.