„Трудно ще приемат бюджета във вида, в който се предлага. Ще има предложения за изменения и една част от тях ще се приемат, други ще се отхвърлят. Трудно е да се коментира какъв бюджет ще има държавата. Но от това, което е предложено, изникват известни въпроси. Ние виждаме, че във важни сектори като образование, здравеопазване има противоречия между самите партньори в управлението и е трудно да се каже докъде ще стигнат преговорите и каква ще бъде позицията, която ще позволи необходимото мнозинство да приеме съответните параметри“, каза бившият зам.-министър на икономиката и бивш председател на КЗП Димитър Маргаритов в студиото на „Денят ON AIR“.

По думите му има неща, които будят тревога.
„Липсва онова, което е необходимо, за да можем да усетим накъде духа вятърът. А то е консенсус между партиите и политическите сили, които подкрепят управлението. Има и колебания от страна на финансовите експерти, а доколкото виждам и на политиците – дали трябва да остане тази конструкция или трябва да се върви към по-консервативен вариант. Мандатоносителят смята, че е напълно реалистично да се осъществяват дейностите, които ще формират основните параметри на бюджета“, допълни Маргаритов пред Bulgaria ON AIR.

Той не изключва възможността да се стигне до компромиси при приемането на Бюджет 2024.

„Ако той остане в този вид, който е предложен, основните рискове са свързани с изпълнението на приходната част, с това, че разходната част не е ориентирана толкова към мерки, подкрепящи икономическия растеж, а по-скоро нещо, което и досега е постигнато като резултати от предишни правителства. И засега има един по-сериозен проблем – инфлацията“, категоричен е бившият председател на КЗП.
По думите му случаят „Лукойл“ е ярко отражение на поведението на държавата.

„Хората от бизнеса са притеснени, че нямат усещане за спокойствие и че той може да действа в предсказуема среда. На фона на това имате и проактивни действия, които разколебават разумните големи бизнес играчи, идва процес, в който те започват да мислят за преориентиране. И за мен смяната на собствеността не носи пряк риск за това нейната добавена стойност да намалее или да отслабне“, коментира още Маргаритов.

Бившият зам.-министър на икономиката не изключва да има скок на цените: „Много зависи как ще с подходи и дали политиците ще постъпят отговорно, за да гарантират спокойствието на хората. Това е и нещото, което липсва в последните месеци.“
За него е рано да се правят генерални изводи от кампанията „Достъпно за всеки“.

„Не се е стигнала до необходимия пряк практически ефект. Нямам усещането, че е постигнат някакъв спад. Възможно е това да се е случило при отделни стоки, но е важно да се направи анализ дали не става въпрос и за някакви сезонни поевтинявания“, добави Димитър Маргаритов.

Бившият председател на КЗП е на мнение, че има моменти, в които Комисията използвана като „бухалка“:

„Смяната на ръководството трябва да бъде осъществена и се надявам, че думите на министъра на икономиката няма да бъдат във въздуха. Това трябва да се случи с отмяна на незаконното решение на Министерския съвет, с което беше определен този състав на комисията от служебното правителство. Дори нека премиерът Денков да излезе и да каже дали е вярно, че тогава това решение е минало без подписа на шефа на правна дирекция на МС. Гълъб Донев и Никола Стоянов са били наясно и са били предупредени, че това решение би било незаконно“, заяви Маргаритов.