Държавният департамент на САЩ заяви, че Израел трябва да направи повече, за да позволи на помощта да достигне до ивицата Газа, предаде ДПА. „В момента не се прави достатъчно“, заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър във Вашингтон.

„Равнището на помощта, която се получава, не е достатъчно. То трябва да се увеличи и ние ясно заявихме това на правителството на Израел“, каза Милър.

„Няма достатъчно гориво, няма достатъчно храна, няма достатъчно вода, която да постъпва“, продължи говорителят.

Страданията на цивилното население доведоха до нарастваща международна критика на действията на армията на Израел. ООН се оплаква, че поради интензивните сражения до южната част на региона достига по-малко помощ.

„Броят на камионите, които в момента влизат, около 100 на ден – мисля, че вчера бяха 100 – е по-малък, отколкото по време на паузата. Той трябва да бъде по-голям“, каза Милър.

Той обяви също така, че незабавно влизат в сила визовите санкции на САЩ срещу всеки, за когото се установи, че действа с цел дестабилизиране на Западния бряг.

Милър заяви, че САЩ неведнъж са казвали на израелското правителство, че трябва да предприеме действия за спиране на екстремисткото насилие от страна на заселниците „и да подведе под отговорност заселниците екстремисти, които извършват актове на насилие“.

Той заяви, че САЩ „са готови и желаят да предприемат наши собствени действия, ако не видим, че те предприемат свои собствени действия“.