Австрия, Полша и Румъния са трите най-щастливи нации в ЕС, а Германия и България – най-малко щастливите. Това показва класирането на държавите членки на Европейския съюз в новото издание на проучването на официалната статистическа агенция на блока сред гражданите му, отразяващо субективното усещане на хората за щастие, съобщава „Евронюз“.

На първото място в класацията тази година е Австрия, а на последното – България, която е единствената страна от 27-те изследвани с общ резултат под шест от десет (където 10 е най-високият възможен резултат) за цялостно удовлетворение от живота през 2022 г. Австрия не за пръв път оглавява класацията.

Всяка година Евростат измерва колко удовлетворени от живота – и като резултат от това колко щастливи са гражданите на държавите членки на Съюза чрез извадково изследване сред населението на всяка държава. Тази скала варира от нула – абсолютно неудовлетворение – до десет, което означава, че нещата не биха могли да се развиват по-добре.

Като цяло хората в северните и западните региони на блока са склонни да бъдат по-удовлетворени от живота си, отколкото хората в прибалтийските страни, а живеещите в района на Средиземно море и в източните части на ЕС са предимно по-нещастни.

Нито една от трите държави, поставени на челните позиции в това проучване, не е в топ 10 на World Happiness Report – годишната класация на най-щастливите нации в световен план. В него първите места са за Финландия, Дания и Исландия, следвани от Израел – половин година преди началото на войната в Газа, Нидерландия, където наскоро се проведоха избори, спечелени от крайнодясна партия, Швеция, Норвегия, Швейцария, Люксембург и Нова Зеландия. Световният доклад за щастието е проект на Мрежата за решения за устойчиво развитие, базирана на данни от Gallup World Poll.

Сред въпросите, на които респондентите отговарят, е доколко оптимисти или песимисти се чувстват за бъдещето. Въпреки че може да се предположи, че колкото по-богата е страната, толкова по-щастливи са хората, изглежда, че не навсякъде това е така.

В Румъния и Полша – две доста по-бедни нации, удовлетворението от живота е в горния край на скалата, което предполага, че повече пари не означава непременно повече щастие. Удовлетвореността от живота изглежда доста зависима от нивото на образование на индивида – което до известна степен отразява нивата на доходите. Във всяка държава членка по целия свят удовлетворението от живота нараства успоредно с нивото на образование, което е най-видимо в Словакия.

В същото време гражданите на Германия, която има една от най-силните икономики сред 27-те нации, не само не са сред най-щастливите, а са по-малко нещастни единствено от българите. През 2021 г. общата оценка на Германия беше 7.1. Най-новите данни показват, че тя е паднала до едва 6.5.

Въпреки че обикновените статистически данни не могат да обяснят защо хората са толкова по-малко щастливи от предходната година, те показват нарастващото помръкване на колективното германско настроение.

В наскоро публикувано подобно проучване базираният в Кьолн институт „Рейнголд“ използва анкети в комбинация с дълбочинни интервюта. Резултатите показва, че 20% от хората се чувстват смазани от безпокойство, а други 9% са класифицирани като „незаинтересовани и затворени“.

Смята се, че фактори като възраст, ниво на образование, семейно и финансово положение, което позволява да се води достойно съществование, биха могли да бъдат по-показателни за цялостното удовлетворение в сравнение с богатството.

Въпреки множеството данни от най-различни проучвания за предизвикателствата, с които се сблъскват родените в края на 80-е и края на 90-те, данните на Евростат за повечето държави членки показват, че хората на възраст между 16 и 29 години изпитват по-висока удовлетвореност от живота в сравнение с тези на възраст над 65 години.

Обратният модел се наблюдава само в Дания, Швеция, Ирландия, Холандия, Люксембург и Финландия. Домакинствата с деца са най-щастливи, а жилищата с един човек – най-малко. Това е характерно за Европа, тъй като изследванията, проведени на други континенти, са установили обратното.

В България, Румъния, Литва, Словакия, Португалия, Унгария, Хърватия, Кипър, Германия и Словения жителите на градовете казват, че са по-удовлетворени от живота, в сравнение с живеещите в селата, а в Малта, Австрия, Финландия, Холандия, Белгия, Ирландия, Швеция, Дания и Люксембург хората е обратното, макар и с незначителна разлика между двата типа населени места.

Източник: dnevnik.bg