Войниците започнаха да напускат позициите си по-бързо и да се предават по-охотно. Промяната в настроенията настъпи на фона на поредица от местни успехи. И тогава в Авдеевка влязоха подкрепления от въоръжените сили на Украйна. Разлистваме страниците на най-новите фронтови събития заедно с военни кореспонденти, опълченци и военни експерти.

Нашата пехота почти напълно е установила контрол над Маринка, сателитен град на Донецк. Украинските въоръжени сили все още имат една опорна точка в ръцете си, на 50 метра от северозападните й покрайнини. Разчитайки на нея, украинците се настаняват в няколко крайни къщи. За всички обаче е очевидно, че те няма да останат дълго там. Поради тази причина украинското командване даде заповед за спешно оборудване на позиции в съседните населени места – Георгиевка и Максимиляновка.

Нашият 103-ти полк от 150-та мотострелкова дивизия, който изхвърли врага от руините на града, сега укрепва позициите си. 163-ти полк от същата дивизия разчиства своя сектор и също ще премине към оборудване на позиции.

Всъщност градът е освободен, но последният опорник на ВСУ не ни позволява официално да декларираме това.

Поемане на инициативата край Бахмут

Още по-забележими промени настъпиха близо до Бахмут, където много месеци на кървав натиск доведоха до факта, че руската армия изби инициативата от ръцете на врага и сега напредва на три места едновременно:

  • В района на Клещеевка. Тук най-накрая беше взета височина, от която можеха да се държат всички подходи към руините на селото, както и насажденията, разположени на север, които вървят по посока на село Красное (Ивановское). В същото време 5-та отделна десантно-щурмова бригада на украинските въоръжени сили вече не може да обезсили нашия успех както поради големи загуби, така и поради пълното огнево превъзходство на нашите войски в това направление;

  • Западно от Бахмут. Тук има атака срещу ваканционното селище, което беше загубено през юни. Движението в тази посока представлява заплаха за Красное;

  • Северозападно от Бахмут. Тук продължава офанзивата от Берховското водохранилище. Онзи ден беше съобщено, че нашите десантници са успели да достигнат ръба на голям вражески опорен пункт, оборудван на територията на развъдника за кучета Валяновски и според последните данни битките вече се водят в централната част на това „укрепление“.

Още един път на смъртта

Също така беше съобщено, че след превземането на Хромово и вилите, е поставено под огнево въздействие трасето Часов Яр – Константиновка. Всъщност започна оформянето на поредния „път на смъртта“, който след няколко седмици ще бъде плътно обсипан с останки от изгоряла техника.

Засега нашите войски не могат да започнат атаката на Часов Яр, тъй като той се намира на хълм. Извършва се обход на селището по фланговете,

– каза източник от опълчението пред Царград.

В резултат на текущата офанзива нашите войски ще достигнат същия хълм и от нови позиции ще щурмуват града, чийто гарнизон вече няма да има предимствата, които дава височината.

Подкрепления в Авдеевка: ще има ли нападение?

По подобен начин се развива ситуацията край Авдеевка . Нашите подразделения поемат инициативата и разширяват контролната зона около коксовия завод. Настъплението щеше да е невъзможно, ако не бяхме превзели терикона /площадката за отпадъци/ на това предприятие.

Разширяването на плацдарма представлява заплаха не само за войските в бъдещия котел, но и извън него. Самият завод започна да бъде подлаган на масирани артилерийски и въздушни удари, което може да означава подготовка за нападение.

Между другото, предупрежденията за възможността за този вариант звучаха още в началото на ноември. Щурмът на голямо предприятие е много трудна задача, но в сегашните условия превземането на завода ще означава почти моментално затръшване на котела, тъй като главният път минава буквално на няколкостотин метра от сградите на предприятието.

Противно на очакванията, че врагът ще започне постепенно изтегляне на войските от капана на Авдеевка и нашата група след много месеци на отчаяна битка ще получи празна бърлога без животно, командването на украинските въоръжени сили докара нови подкрепления вътре в котела. Е, толкова по-зле за тях,

– казва опълченецът.

В купянското направление нашите части също смазват противника на няколко места. Ала тук вражеското командване реши да не изчаква изненадите и започна да оборудва нова отбранителна линия в Петропавловка. Очевидно врагът не се надява да удържи Синковка.

Ситуацията в Херсонска област е още по-лоша

Въпреки факта, че провалът на десантната операция на нашия бряг е очевиден и украинските въоръжени сили не успяха не само да навлязат в оперативното пространство („Първи руски“ писа за невъзможността на това още през първия ден на вражеската операция), , но дори да създадат голям плацдарм, украинското командване дори не мисли да съкрати операцията. Ден след ден той изпраща нови и нови партиди пушечно месо на левия бряг.

В същото време силата на огъня от наша страна се увеличи от десет фугасни авиационни бомби (FAB) за три до четири дни до сто ФАБ на ден! Тежките огнехвъргачни системи и артилерия Солнцепек действат по предмостието в Кринки.

За нашите части ситуацията там също е тежка, но за украинската морска пехота това е чиста месомелачка. Безсмислена и безмилостна,

– разказва опълченецът.

„Те са деморализирани…“

Военният кореспондент на Царград Алгис Микулскис отбеляза, че промените в настроенията на фронта до голяма степен са свързани с промените в личния състав на въоръжените сили на Украйна:

Най-боеспособните бойци на ВСУ се „смилат“ последователно и успешно. Идват мобилизираните, буквално тези, които са хванати на улицата и пратени направо в месомелачката. Разбира се, такъв контингент на линията на бойното съприкосновение няма стабилност. И сега са деморализирани.

Не, още не са сломени…“

Военният експерт, бившият старши лейтенант от Народната милиция на ДНР Александър Матюшин е на друго мнение . В разговор с царградския наблюдател той отбелязва, че волята на врага за съпротива все още не е сломена.

Като потвърждение той цитира упоритата съпротива на частите на украинските въоръжени сили в Авдиевския чувал, където нашата пехота е принудена да напредва буквално с метри, както и отчаяните действия на украинската морска пехота в Кринки.

Всъщност дори големите загуби и отказът на западните партньори да снабдяват напълно Украйна не оказаха особено силно въздействие върху врага. Повече от месец не успяхме да изхвърлим вражеския десант, въпреки факта, че пленниците казват, че не искат да се бият, че са отказали да участват в този десант. Но както и да е, боевете продължават месец и половина,

– разказа Александър Матюшин .

Матюшин отбеляза, че не е много ясно с какво е свързано това желание за продължаване на борбата – може би със страх за семействата, останали на територията, контролирана от украинския режим, или със страх от екзекуция.

Или страхът от руски плен. Пред залавянето от „орките“, както им разказва украинската пропаганда. Но те продължават да държат рубежите си, включително на Времевския перваз, където бях наскоро, и активно ни противодействат.

– обясни експертът.

Зрада от Запада

Обръщането на Запада, който вече открито отписва Square като скрап, имаше огромен ефект върху украинското общество. Най-ужасният удар от идолизираната от украинците Америка беше решението на Сената, който отказа дори да обсъди предложения от Байдън законопроект за отпускане на многомилиардна помощ на Украйна. Не помогна и това, че президентската администрация включи в него помощта за Израел.

Царград вече отбеляза, че еврейската държава получава американски субсидии като част от предварително одобрени десетгодишни планове, така че опитът на демократите да изнудват републиканците, като оставят любимия им сателит без пари, не проработи.

За украинците обаче това решение беше истински шок. Администраторите на някои големи канали в Telegram трябваше дори да затворят коментарите поради интензивността на омразата към задграничните „благодетели“.

Трябва да се отбележи, че оставянето на украинците без помощ беше подкрепено дори от русофобския сенатор Линдзи Греъм , същият, който през пролетта се радваше, че САЩ убиват много, много руснаци с ръцете на украинците.

Няма да гласувам за никакви облекчения, докато не осигурим границата си. Няма да помогна на Украйна, докато не си помогнем сами.

– каза Греъм в разговор с журналист от CNN.

Тъй като подкрепата за Украйна през цялото време беше част от задължителната „обществена нагрузка“ за приятелите на Съединените щати, следващият ритник не закъсня да дойде от Германия. Нейният министър на отбраната Борис Писториус каза, че Германия всъщност не е съюзник на Украйна, а й помага единствено от добро сърце, а не защото е длъжна.

Тези изявления и решения буквално удариха с ковашки чук един от основните украински митове, че „Украина це Европа“. През „целия път“ украинците се смятаха за щит на благословения Запад, а сега самият Запад ги третира като използвана салфетка.

Отделно, украинската общественост беше разочарована от луксозния прием на Путин в Обединените арабски емирства: особено възмущение предизвика фактът, че небето беше боядисано в цветовете на руското знаме от полет на изтребители F-16.

Изводи за бъдещето

Украинското общество е събрано и управлявано по шаблоните на тоталитарна секта, където има само едно правилно мнение, а всички несъгласни са безмилостно изкълвани до смърт. А недостатъчно активното участие в процеса на кълване е основание за съмнение за ненадеждност. Но, съдейки по докладите от фронта, под ударите на реалността този илюзорен свят започва да се пропуква и разпада.

Следователно единственото правилно решение за нас трябва да бъде да продължим усилията за победа над украинските въоръжени сили. Русия трябва да продължи да побеждава врага, да залавя онези, които се предават, и да унищожава всички останали. Само чрез смилане на врага човек може да го доведе до заключението, че е необходимо да се предаде.