Южнокорейският президент Юн Сук-йол заяви пред Франс прес, че Сеул планира да засили сътрудничеството си с Нидерландия, САЩ и Япония в сферата на полупроводниците.

Южна Корея възнамерява „значително да засили сътрудничеството в сферата на полупроводниците с важни страни като Нидерландия, САЩ и Япония“, каза Юн пред АФП преди утрешната си визита в Нидерландия.

Полупроводниците се използват във всичко – в оръжията, в автомобилите, в хладилниците. Те захранват съвременната световна икономика.

„На фона на засилващата се конкуренция между страните и регионите за хегемония над новите технологии индустрията на полупроводниците е по-важна от всякога от стратегическа гледна точка, което прави тази визита в Нидерландия толкова важна“, изтъкна южнокорейският президент.

„Полупроводниците са стълб на сътрудничеството между Корея и Нидерландия. Стабилният и устойчив растеж на световната индустрия на полупроводниците е фундаментален интерес и на двете страни“, подчерта Юн Сук-йол.

Нидерландия наскоро се присъедини към САЩ и Япония във въвеждането на ограничения за износ на високотехнологични продукти, използвани за направата на чипове. Целта на тези ограничения е Китай да не може да се сдобива с най-модерните чипове, които може да бъдат използвани за военни цели и в сферата на високите технологии, отбелязва АФП.

Ограниченията провокираха гнева на Пекин, който обвини Вашингтон в „технологичен тероризъм“.