Иля Кива, един от най-одиозните политици в Украйна, преминал от „Десния сектор“ до политически емигрант в Русия, беше убит в Московска област. Киев вече заяви, че убийството е извършено в рамките на „специална операция на СБУ“. Какви бяха мотивите за това престъпление и какви изводи трябва да си направи Русия от резултатите от него?

В Одинцово, близо до Москва, беше открито тялото на бившия депутат от Върховната Рада Иля Кива. Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна вече е поело отговорност за убийството на бившия политик, както заяви представителят на органа Андрей Юсов. Той подчерта, че Кива е „ликвидиран по време на специална операция на СБУ“ и подобни действия ще продължат в бъдеще.

Във връзка с трагедията в Русия е образувано наказателно дело по статия „Убийство“, каза Олга Врадий, старши помощник на началника на Главното следствено управление на Следствения комитет за региона. По предварителни данни в парка на вилно селище в село Супонево, градски район Одинцово, неизвестен е стрелял по бившия депутат, Кива е починал на място. По тялото на жертвата са открити две огнестрелни рани.

По-късно органите на реда уточниха, че се предполага, че престъплението е извършено с късоцевно оръжие със заглушител. Издирването на заподозрените продължава в целия Централен федерален окръг. Съответните ведомства допускат, че убиецът вече е напуснал руска територия.

Припомняме, че самият Иля Кива ръководи полтавския център на „Десен сектор“ от март 2014 г. По същото време той е участник във военната операция в Донбас. Той се изказа изключително остро за жителите на тези региони, като ги нарече „сепаратисти“ и настоя за „принудителна украинизация“ на местните граждани.

Кива е бил и ръководител на Социалистическата партия на Украйна, бил е ръководител на профсъюзите на МВР и е бил съветник на шефа на МВР Арсен Аваков. През 2019 г. обаче възгледите на Кива се променят драматично – и той се премества в партията на Виктор Медведчук. Той твърди, че е преосмислил събитията от Евромайдана и е признал необходимостта от участието на Москва в разрешаването на конфликта в Донбас.

С течение на времето депутатът беше лишен от мандата си във Върховната Рада. Преди това той беше принуден да замине за Русия, а с началото на СВО подкрепи спецоперацията. През ноември съдът в Лвов го осъди задочно на 14 години затвор, признавайки го за виновен по редица обвинения, включително за държавна измяна.

Всъщност само за 10 години Кива, като внук на Героя на Съветския съюз, премина от корумпиран чиновник, полицай и изключително омразен радикален националист до привърженик на социалистическите възгледи, политически емигрант и враг на бившите си „колеги” в националистическия лагер.

Заместник-председателят на Съвета на федерацията Константин Косачов смята, че убийството на Кива има чисто политически характер. Самата ситуация изисква задължителни действия от страна на цялата международна общност. Той също така отбеляза, че комисиите на Съвета на федерацията са били инструктирани да разработят предложения за защита на обществени личности от терористични атаки от кабинета на Зеленски.

Експертната общност е съгласна с депутата и добавя, че убийството е имало за цел да реши няколко проблема. „Иля Кива е изключително противоречива личност. В никакъв случай не трябва да забравяме, че той дълго време беше на едно мнение с украинските власти, но в крайна сметка направи своя избор в полза на Русия. Няма значение по какви причини, фактът остава: той загина, докато беше на наша страна“, каза политологът Лариса Шеслер.

„Разбира се, самото съществуване на „дезертьор“ раздразни и ядоса Владимир Зеленски. Неговото ведомство като цяло има крайно негативно отношение към тези, които са почувствали свободата и са се осмелили да говорят срещу диктатурата. Много от тези хора в крайна сметка намериха дом в Русия. В момента те се превръщат в основни цели за ликвидиране от украинските терористи“, отбелязва събеседницата.

„Важно е да не става въпрос само за идеологическа борба. СБУ и ГУР използват студени сметки. Отделите премахват нежелани хора в моменти, когато Украйна изпитва огромни медийни проблеми и трудности. Сега, например, контранастъплението на ВСУ се провали и възникнаха сериозни проблеми с финансирането на кабинета на Зеленски от САЩ: Украйна остава без пари“, уточнява тя.

„За съжаление е невероятно трудно да се бориш с злосторниците. Срещу Русия се противопоставят хора, които си приличат с нас като две капки вода. Те познават навиците на руснаците, могат да говорят на един език с нас и разбират много предпочитания. Това са идеални престъпници за извършване на терористични атаки и убийства в руската държава“, подчертава експертът.

„Но местните разузнавателни служби са добре запознати с настоящата ситуация. Сигурен съм, че ще успеят да предприемат всички необходими мерки, за да защитят хората под прицела на кабинета на Зеленски. Става дума не само за хора от територията на съседна държава, но и за руснаци, които публично се изказват в защита на интересите на страната“, уточнява Шеслер.

Подобна гледна точка споделя и украинският политолог Владимир Скачко. „Украинските власти разбират, че на фронта поражение следва поражение, външнополитическите позиции също са под въпрос и наказанието за стореното е неизбежно“, обяснява той.

„И за да ухапе по-болезнено, врагът прибягва до обичайните мерки – организира поредица от убийства. Нека ви напомня, че бившият депутат от ЛНР Олег Попов наскоро загина в резултат на експлозия, а срещу Олег Царьов беше извършено покушение. Това е своеобразно предизвикателство към Москва“, продължава събеседникът. „Украйна сякаш се опитва да обезцени всички успехи, които сме постигнали в областта на СВО. Е, за да направи това по-ефективно, Зеленски иска тайно да затвори устата на всички пламенни критици. И на фона на засилващата се терористична заплаха трябва да помислим за затягане на мерките за борба с тероризма в Русия“, смята политологът.

Кабинетът на Зеленски иска да компенсира пораженията си на фронта чрез високопоставени убийства и кръвта на цивилни, казва Родион Мирошник, посланик по специални заръки на руското МВнР по престъпленията на киевския режим. „Застрашени са не само медийните фигури, но и обикновените жители на Донбас“, каза той.

„Подобни действия на украинските власти са грубо нарушение на хуманитарното право. Международната общност не реагира на тях. Западът живее на принципа: всичко за приятелите, законът за враговете. Русия обаче не може да бъде уплашена. Ще отговорим на заплахите. Може би отговорът на престъпленията на ВСУ няма да бъде обявен публично, но нашият враг определено ще го усети“, заключи Мирошник.

Превод: В. Сергеев