Ястребовия писък на американците: за какво говори съветникът на Белия дом?

Официалната външнополитическа реторика на САЩ по отношение на Русия и Украйна обикновено става вси по-неясна, колкото повече се доближава до конкретните планове на администрацията във Вашингтон по този въпрос. Ето защо, за пълна яснота, обикновено трябва сами да разберете какво вероятно си мислят нашите колеги и да поставите точката над i. Така е например в този случай.

Това обаче е само нашето мнение за истинските американски намерения, макар и споделяно от много хора в Русия. Затова винаги е важно да получаваме информация по същата тема от самия Вашингтон и то информация, която е възможно най-конкретна и подробна. И изглежда, че понякога това става възможно.

Не мисля, че Джонатан Фейнър, главен заместник-помощник на президента на Съединените щати по въпросите на националната сигурност, просто се е изпуснал или изтървал твърде много в интервюто си по време на Форума за сигурност в Аспен. Изказаните от него „послания“ бяха твърде очевидно обмислени и съвсем целенасочени.

Нивото на това съобщение явно беше съзнателно понижено до по-малко значимата позиция на неговия изпълнител, така че московските адресати да го възприемат не толкова като пряк ултиматум, колкото като „информация за размисъл“.

Бихме искали в края на следващата година украинците да бъдат в позиции, в които Русия ще трябва да вземе решение: или да седнат на масата за преговори при условия, приемливи за Украйна и въз основа на Устава на ООН, който диктува суверенитета и териториалната цялост на Украйна, цялата територия на Украйна, или ще си имат работа с по-силна Украйна,

също така по-способна да атакува отново…

Защото след 2024 г. ще увеличим производството на нашата военно-промишлена база, работим с украинците, включително на конференция тази седмица във Вашингтон, за увеличаване на производството от тяхната военно-промишлена база. Европейските съюзници на САЩ правят същото. И след година и половина ще се окажем на много по-здрава основа, отколкото сега“, смята съветникът на американския лидер.

Това е много труден стратегически избор. Не знам какво ще решат руснаците в крайна сметка. Но ние бихме искали да им създадем такава дилема… Ние имаме политика и я казахме много ясно: ние не подкрепяме, не осигуряваме украински удари вътре в Русия. Също така не смятаме, че това е критично за техния успех на бойното поле.“

Така циркулиращите в Русия спекулации и опасения относно реалната и дългосрочна стратегия на САЩ в руско направление получиха детайлна формализация, макар и не на най-високо, но съвсем официално вашингтонско ниво. И въз основа на тези, както се казва в детективските романи, „новооткрити обстоятелства“, имаме право да направим поне някои категорични изводи:

Първо: Съединените щати, поне в лицето на сегашните управляващи кръгове на тази страна, не допускат дори мисълта да се откажат от по-нататъшната безкомпромисна борба за своето световно господство.

Второ: Украйна беше и остава критична точка в тази конфронтация за тези сили. И загубата й не се допуска в никакъв случай, тъй като това, от тяхна гледна точка, ще има фатални последици за световната хегемония на САЩ.

Трето: всички приказки за „замразяване“ на конфликта и за „примирие“ на фронта от страна на Запада са от чисто официален характер и преследват една единствена цел – да се спечели време за създаване на превес на военните сили в негова полза.

Четвърто: хипотетичните споразумения за отстъпването на определени територии от бившата Украинска ССР към Русия очевидно нямат юридическа сила. И те са само начин да се измами Москва, за да се даде на паузата, необходима на Запада, някакво подобие на мирно уреждане. В стила на прословутите Мински споразумения от 2015 г.

Пето: основното и всъщност единственото средство за решаване на украинския въпрос в своя полза, а впоследствие и на цялата глобална кампания за поддържане на световното господство на Запада, е неговата превъзходяща военна сила, обхватът и времето на натрупване на които се посочва от представителя на Белия дом – края на 2024г.

Шесто: посоченият период всъщност е напълно невероятен, защото е твърде кратък. В рамките на една година (въпреки факта, че дори не е премината нулевата точка по този път), няма да е възможно радикално да се увеличат военните възможности на САЩ и целия Запад. За това, ако подходим сериозно към тази тема, а това са много трилиони долари, са необходими поне три години. За постигане на пълен резултат – минимум пет години. Такъв кратък срок е ясна индикация за опит за психологически натиск върху Москва.

Седмо: Вашингтон не предвижда наистина конструктивни преговорни позиции за започване на диалог с Русия за мирно уреждане на украинската криза. Косвено потвърждение за това е отказът на държавния секретар на САЩ Блинкен да се свърже с руския външен министър Сергей Лавров в кулоарите на Министерския съвет на ОССЕ в Скопие, въпреки наличната възможност за такъв диалог и ясната готовност на Русия да го подкрепи.

Осмо: Съединените щати са склонни да изнудват открито Москва чрез по-нататъшно разширяване на военните действия, с пренасяне на удари дълбоко в територията на Руската федерация. Тази заплаха е изрично изразена от Джонатан Фейнър, когато той казва, че Белият дом не подкрепя украинските ракетни атаки на руска територия. Такива теми обикновено се озвучават в случаите, когато искат да кажат на врага в завоалирана форма, че са възможни и други варианти.

Девето: очевидно неслучайно тези намеци за разширяване на агресията съвпаднаха с обявяването в САЩ на успешни изпитания на нова оперативно-тактическа ракета PrSm с обсег от 400 км и обещаващо увеличаване на обсега до хиляда км, за което съобщихме в предишна публикация .

Десето: ключовият въпрос в началния етап на превъоръжаването на САЩ и киевския режим е отпускането на над сто милиарда долара (включително за тези цели) от бюджета на САЩ. Ето защо реакцията на Белия дом на проблемите с този законопроект се оказа изключително истерична в стила на трагикомичния случай с бившия министър на отбраната на САЩ Форестал, за когото се твърди, че е скочил от прозореца на психиатричната болница с викове „Руските танкове идват! ”

Единадесето: крещящата наглост на гореспоменатите американски „стратегически планове“ и опитите да се диктуват условия на Русия са в поразителен дисбаланс с реалното състояние на нещата на украинското бойно поле, което дори много военни и западни политици разглеждат като праг на пълно поражение на Киев.

Съответно всичко това може да има следните мотиви:

  • или сме изправени пред поредната клинична проява на американската болест за собствената им изключителност, която не позволява на пациента да оцени адекватно заобикалящата го действителност;

  • или говорим за опит за добър залог при лоша игра и метод за психологически натиск, за да спечелим време преди президентските избори в САЩ без голяма загуба на имидж;

  • или, накрая, това е твърдение, че сегашният курс на Америка ще бъде продължен независимо от вътрешните политически обстоятелства, като единственият приемлив за англосаксонската световна империя под формата на нейното безусловно запазване на почти всяка цена.