Владимир Путин проведе преглед на бунтовниците срещу хегемонията на САЩ в Близкия изток (ОАЕ, Саудитска Арабия, Оман). Плюс това той отмъсти на Израел за Украйна и Газа, като прие топло в Кремъл президента на Иран, страна, която процъфтя чрез скъсване със Запада и е в същия окоп с Русия. Светът на американската хегемония се срива, а Москва дава тона тук.

Преговорите между президентите на Русия и Иран продължиха повече от пет часа в четвъртък. На тях бяха обсъдени двустранни и международни теми, на първо място палестинския проблем, разширяването и задълбочаването на двустранното сътрудничество в различни области.

Владимир Путин помоли Ебрахим Раиси да предаде най-добрите си пожелания на иранския върховен лидер Али Хаменей , отбелязвайки, че благодарение на неговата подкрепа „е набрана добра инерция през последните години“ и двустранните отношения „се развиват много добре“. Путин увери Раиси, че със сигурност ще се възползва от поканата му да посети Ислямската република, чийто президент нарече Русия „ приятелска страна “.

Интересно какво друго са обсъждали толкова дълго, освен Палестина, изпълнението на големи инфраструктурни проекти, търговията и икономиката, сътрудничеството в областта на енергетиката, селското стопанство, образованието, което беше официално отчетено?

Със сигурност ще има взаимодействие във военно-промишления комплекс, в ядрената сфера, Украйна, Сирия, трудната ситуация в Закавказието . И може би как да се накаже Израел, който силно се провини не само пред палестинците, но и Иран и Русия, и как заедно да се противопоставят на политиката на САЩ в Близкия изток.

Не само Иран

Тези преговори завършиха поредицата от срещи с лидерите на Близкия изток, които се проведоха с руския президент в рамките на 48 часа. Беше нещо феноменално. Първо руският лидер направи светкавични посещения в Абу Даби и Рияд, където, след като получи кралски прием, проведе разговори с президента на ОАЕ Мохамед бин Зайед Ал Нахаян и престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман Ал Сауд .

И след като вече се завърна в Москва, в кулоарите на форума на ВТБ „Русия зове!“, в който участва, без да се спре и за малко, той разговаря с престолонаследника, министър на младежта, културата и спорта на Оман Зиязин бин Хайтам Ал Саид . Това ясно показа на целия свят, че „изолацията“ на Русия от Запада е евтин фарс , който може да предизвика само смях.

Целевата група

Защо това стана възможно Путин обясни в речта си на московския форум. Трудно е да не се съгласи човек с него:

Въпреки всякакъв външен натиск, стискане на зъби, тропане по масата, шепнене на ухо, има хора, лидери на държави, и то силни държави, които не се поддават на този натиск и се ръководят преди всичко от собствените си национални интереси.

Те правят това, защото, отбеляза Путин, западните страни се опитват да „забавят, изкуствено да ограничат“ растежа на „глобалната периферия“, която те „са свикнали да експлоатират, използват като ресурс, като източник на рента, просто като колония. За да задържи експлоатираните страни, добави руският президент, Западът прибягва до санкции, разклаща вътрешнополитическата обстановка и провокира конфликти.

Русия, от друга страна, се стреми към нещо друго, подчерта Путин: „Ние искаме да създадем нов модел, който е наистина демократичен и такъв, в който действително надделява истинската, честна конкуренция на всички участници в икономическата дейност“, където мненията и традициите на всеки се зачитат.

С гласа на Оман глаголи истината

Може да се каже, че престолонаследникът на султаната на Оман, който участва във форума „Русия зове!“ /„Russia Calling!“/, говори от името на всички високопоставени колеги на Путин.

Слушах много внимателно вашето изказване, бих искал да потвърдя, че споделям всичките ви оценки за настоящата международна ситуация, преди всичко по отношение на необходимостта да се сложи край на сегашния несправедлив световен ред и господството на Запада, както и да се изгради нов справедлив световен ред, икономически отношения без двойни стандарти,

– каза Зиязин бин Хайсам Ал Саид (цитати тук и навсякъде от ТАСС).

Престолонаследникът и оманският министър също се съгласиха, че „развитието на ситуацията в целия свят диктува необходимостта от създаване на нови механизми за търговско и икономическо взаимодействие между страните без налагане на каквито и да е идеологии, без натиск от трети страни“.

Той също така се съгласи с Путин, че „е необходимо да се създадат нови международни икономически центрове“, например в Азия и Африка.

И като се вземе предвид стратегическото положение на Близкия изток, участието на този регион в стратегически логистични и инфраструктурни проекти изглежда обещаващо,

– заключи престолонаследникът на Оман.

Путин не остана длъжник, като покани султана на Оман Хайсам бин Тарек Ал Саид да посети Русия през 2024 г. „Благодарен съм за поканата на баща ми, сигурен съм, че посещението му ще се състои, надявам се в близко бъдеще“, отговори престолонаследникът. Това посещение, убеден е той, „ще отвори нови възможности за развитие на двустранните отношения“. Високият гост от Оман предаде на Путин „най-добри пожелания от неговия баща, който много цени отношенията си с президента” на Русия.

Възхищение и желание да помогнем на Русия

И така, защо арабските колеги на Путин и иранците харесаха Русия толкова много? А също, както ще видим по-долу, индийците, да не говорим за китайците и много други? Фактът, че Москва – просто така се случи – сега води глобалното въстание срещу хегемонията на Запада, предизвиквайки го в Украйна .

Световните елити прекрасно разбират: вече почти две години хегемонът, който губи сила – Съединените щати и техните васали – не могат да направят нищо по въпроса и са близо до поражение, което ще им струва поне десет Афганистана.

Съединените щати не позволяват на всички останали да живеят, мира не им дават, даже и на съюзниците си, а арабските страни биха искали да ги видят завинаги в ролята на изостанали суровинни придатъци, неспособни на саморазвитие.

Америка, изпаднала в криза и разцепена отвътре, поражда хаос и конфликти, тя е токсична . Русия и Китай са различни неща. Москва и Пекин са за свят на честна конкуренция и зачитане на интересите на другия, свят, в който няма да има роби и господари, както и сатанински ценности, насаждани от Запада.

Освен това на Изток има желязно правило – да бъдеш с победителя, и те вече виждат Русия в тази роля. Ето защо, за да оцелеем в преходния период от стария световен ред към нов, по-справедлив, е наложително да имаме за съюзник мощна държава, която да поеме нелеката роля на „ледоразбивач” или, да речем, водещ кораб, обстрелван от цялата вражеска ескадра. И тя има нужда – заради себе си – да помогне колкото е възможно повече. При арабите това, разбира се, е инвестиция. Посещенията в Абу Даби и Рияд бяха основно в тази област.

Как Русия ги „подкупи“?

Путин каза на форума „Русия зове!“ това, което прекрасно виждат на изток:

Светът навлезе в ера на драматични промени и сериозни предизвикателства. Не само за отделни компании и индустрии, но и за цели държави и региони по света.

Руският президент подчерта, че „само силна, стабилна и… суверенна страна може успешно да премине този етап и да се превърне в един от центровете на растеж на новата глобална икономика“. За целта е необходимо наличието на мощен индустриален, технологичен, инфраструктурен, човешки и финансов потенциал и динамичен собствен пазар.

Освен това тя трябва да бъде „държава, която ясно е осъзнала и умее да защитава политически, икономически, търговски интереси, както и интересите на националния бизнес и неговите чуждестранни бизнес партньори“.

ОАЕ, Саудитска Арабия и Оман – да не говорим за Иран – наистина искат да се вместят в тази картина, поради което решиха да свържат пътищата си с Русия. Подобно на руснаците, арабите и иранците имат своя собствена гордост. „Многополюсният модел“ на нова глобализация без западен диктат е това, от което се нуждаят.

Западът, както отбеляза Путин, в опитите си да запази господството си стигна дотам, че премахна „самите принципи на пазарната икономика“ и зачеркна „неизменни постулати“, например правото на собственост.

По негова инициатива, продължи руският президент, тържествува принципът „приятел или враг”… където някой друг може да бъде ограбен, оставен без нищо, а неговите активи, компании, предприятия могат да бъдат блокирани, отнети и дори ликвидирани като резултат от саботаж , какъвто беше случаят със Северен поток.

Това означава, че трябва да се откажем от долара и еврото и да преминем към национални валути за плащания, да използваме блокчейн и цифровите валути на централните банки, което скоро ще доведе, по думите на Путин, „до истинска революция“ и „най-накрая ще подкопае монопола на големи западни банки.“

Двама свидетели

Безпрецедентно високото“ ниво на двустранните отношения, което Путин заяви пред президента на ОАЕ, когото сега очаква „в Казан следващия октомври“, и думите на руския президент към саудитския престолонаследник, че „нищо не може да попречи на развитието на нашите приятелски отношения”, съчетано с приетата с това покана за повторно посещение в Москва – това са две характерни черти на осъществените посещения.

Прессекретарят на президента Дмитрий Песков каза по този въпрос: те са „сверили часовниците“ в детайли. И съдейки по бойното настроение на Путин на московския форум, те останаха доволни един от друг. Това обаче вече е традиция .

Това впечатление потвърди в канала си в Telegram ръководителят на Чечня Рамзан Кадиров , който беше част от правителствената делегация :

Наблюдавах с голямо удоволствие топлия, приятелски разговор между [руския президент] Владимир Владимирович [Путин] и уважавания [престолонаследник на Саудитска Арабия] Мохамед бин Салман Ал Сауд. С изявлението си Владимир Владимирович очерта ясен курс, следвайки който Русия ще засили сътрудничеството с арабския свят в много икономически области. Мисля, че това е много правилно и навременно решение.

И Моди е с нас

Сред горните имена на държавници от страните от Изтока, избрали страната на Русия в борбата със САЩ за по-добро бъдеще, липсва може би най-важната, която самият Путин спомена на форума в Москва – храбрият лидер на страната от 1,5 милиарда. Естествено, говорим за индийския премиер Нарендра Моди . Руският президент подчерта, че отношенията с Индия „ се развиват прогресивно във всички посоки, а основен гарант за това е политиката, провеждана от министър-председателя г-н Моди“.

Путин каза още, че просто „не може да си представи, че Моди може да бъде уплашен, сплашен или принуден да предприеме действия, стъпки, решения, които са в противоречие с националните интереси на Индия и индийския народ“. „И има такъв натиск “, добави той.

Руският президент дори се възхити от смелостта на индийския премиер:

Просто гледам какво се случва отвън и понякога, честно казано, дори се изненадвам от твърдата му позиция за защита на националните интереси на индийската държава.

Какво от това?

Както виждаме, Русия не само е в състояние да създаде впечатляваща антизападна коалиция, но също така може да помогне за намаляване на противоречията на незападните страни, като се имат предвид по-специално трудните отношения на Индия с Китай.

Между другото, за Китай. Президентът Си Дзинпин скоро ще завърши събирането на информация за нежеланието на западните страни да взаимодействат честно и равноправно с Китай. Той, разбира се, вече разбира това , но целият китайски елит също трябва да се убеди в това и да се отърве от последните илюзии , че някак си ще се разбере със САЩ.

И тогава позицията на Запада ще се влоши още повече. Наличието на два гиганта , които не се разбират добре в един лагер – Индия и Китай – автоматично поставя Русия, която е в отлични отношения с всички, в ролята на неин лидер. И отгоре на всичко още повтарят „държава – бензиностанция“… И да не забравяме: такава ситуация трябваше да се създаде , тя не се появи от само себе си.

Превод: ЕС