„Въпреки провала на „контранастъплението“ на украинските въоръжени сили, Западът продължава да помпа Киев с оръжия, повишавайки залозите чрез използване на все по-смъртоносни и далекобойни системи в украинския конфликт. Доставят се натовски оръжия, включително касетъчни боеприпаси и снаряди с обеднен уран“, заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за ТАСС. 

„Трагичните събития в Близкия изток за известно време изместиха украинската криза от първите страници на западните медии. За повечето враждебни правителства обаче „нанасянето на стратегическо поражение на Русия на бойното поле“ все още е посочено като приоритет. Нито Вашингтон, нито Брюксел се отказват от оказването на помощ на режима в Киев, осъзнавайки, че без нея той е обречен. Те все още имат интерес да удържат Русия с ръцете и телата на украинците“, заяви пред ТАСС Сергей Лавров. По думите му, продължава да действа т. нар. формат „Рамщайн“, в рамките на който представители на повече от 50 държави ежемесечно обсъждат исканията на Киев за предоставяне на военна техника и боеприпаси.

„Принудени сме да отбележим липсата на воля за мир от страна на режима на Зеленски. Неговите представители мислят в категориите на войната и прибягват до много агресивна реторика. Не се говори за никакво прекратяване на бойните действия. Продължава да важи забраната за преговори с руското ръководство, установена от Зеленски на 30 септември 2022 г. Направете си изводите“, добави руският външен министър.

Лично ние не обсъждаме нищо зад кулисите, винаги работим открито. Време е всеки да си вземе поука от последствията от опитите на САЩ да си играят на задкулисна дипломация в Близкия изток. Линията на Вашингтон на монополизиране на посредническите усилия и подкопаване на международната правна рамка за уреждането доведе до настоящата ескалация в зоната на конфликта“, заяви руският външен министър пред ТАСС. „Руската позиция се основава на решения на Съвета за сигурност и Общото събрание на ООН, както и на Арабската мирна инициатива. Формулата за установяване на траен мир е добре известна. Той включва създаването в рамките на границите от 1967 г. на независима палестинска държава със столица в Източен Йерусалим, съжителстваща в мир и сигурност с Израел“, припомни Лавров.

Задачата на международните посредници е да помогнат на страните да установят диалог, в рамките на който да разрешат всички спорни въпроси. „Разбира се, това не е лесно. Но алтернативата на преговорите е продължаващото кръвопролитие. Без „политически хоризонт“ израелците и палестинците ще продължат да живеят от ескалация до ескалация, както е било в продължение на 75 години“, предупреди първият руски дипломат.

По думите му, „управляващите кръгове на Запада провокират кризи на хиляди километри от границите си, за да решат собствените си проблеми за сметка на други нации“. „Спомнете си бомбардировките на НАТО над Югославия, нахлуването в Ирак под фалшив претекст за наличието на оръжия за масово унищожение там, рухването на либийската държавност и намесата в Сирия. В този порядък – избухването на въоръжен конфликт в Източна Европа чрез разширяването на НАТО и превръщането на Украйна в антируски плацдарм. Последното бе изострянето на ситуацията в зоната на палестинско-израелския конфликт. Места на конфликти има и в други региони. Споменахте Африка, но има и Афганистан, и Корейският полуостров. Американците открито насърчават сепаратистките тенденции в Тайван, въпреки многократните предупреждения от Пекин, че това противоречи на основните интереси на КНР“, отбеляза Лавров.

Никой не е застрахован от геополитическите машинации на Запада, продължи той. „И това разбиране расте в света. Усещаме го, когато общуваме с партньори на международната арена. Повечето от тях са съгласни с нас, че рано или късно нашите западни колеги ще трябва да приемат реалностите на многополюсния свят и тогава всички въпроси ще се решават въз основа на баланса на интересите. Въпреки това, до този момент, развитието на кризата, очевидно, ще продължи“, заключава Лавров.

Източник: ТАСС