Израелската армия публикува повече информация по случая с тримата израелски заложници, които бяха убити от израелски войници в северната част на ивицата Газа преди две седмици, предаде ДПА. Военнослужещ първоначално открил огън „срещу три лица, които били идентифицирани като заплаха“ и убил двама от тях, обясни армията снощи. След това третото лице избягало в сграда в квартал Шеджая на град Газа, който се смята за крепост на „Хамас“. След около 15 минути израелският командир на място чул викове за помощ на иврит и помолил заложника да излезе от сградата и да се насочи към войниците. Според Израелските сили за отбрана обаче двама войници не чули заповедта за прекратяване на огъня заради шума от намиращ се наблизо танк. Според армията именно затова войниците убили тримата израелски заложници.

ДПА отбелязва, че тази информация към момента не е била проверена през независими източници.

Израелската армия също така заяви, че тримата заложници са били без връхни дрехи, за да покажат, че не носят колани с експлозиви. Един от мъжете развявал бяло знаме. Според новопубликуваната информация обаче те са били слабо видими за войника, който убил двама от тях. Преди това войниците изтълкували виковете за помощ и писмените призиви за помощ на иврит от страна на тримата заложници като опити на „Хамас“ да ги примами в засади с мини. Войниците вече били свидетели на подобни опити за измама.

Израелските военнослужещи нападнали и сградата, в която били държани тримата мъже, защото подозирали засада. Петима терористи били убити, а заложниците избягали.

Армията не успяла да изпълни мисията си за спасяване на заложниците в случая с тримата мъже, които били убити по погрешка, заяви началникът на израелския Генерален щаб Херци Халеви. Нападенията срещу тях е можело да бъдат предотвратени, добави той.

Източник: БТА