В интервю пред БНР на 12 декември 2023г. евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк обяви, че за България ще е убийствена позиция да се съгласим на Шенген само по въздух.

„Това ще бъде сериозно отстъпление от националната ни позиция, изграждана толкова години.“

Според него може да се говори за разчупване на позицията в Австрия, но то не отговаря на „изковаваната“ с години позиция на България и Румъния, а частичното приемане на двете страни не покрива очакванията на техните граждани.

„Крачка е, но трябва да има ясен срок, пътна карта –  да се знае кога точно България и Румъния ще бъдат пълноправни членове на шенгенското пространство. Това не може да бъде сериозната позиция. Натискът трябва да бъде много силен.“

Ако нямаме гаранции, че ще бъдем приети в Шенген, не трябва да се съгласяваме с частичното приемане по въздух в Шенгенското пространство по предложение на Австрия, категоричен бе Илхан Кючюк и пред bTV за приемането на България първо по въздушен Шенген.

Той обясни, че позицията на България е, че отговаря на всички критерии за Шенген.

Австрия поставя допълнителни условия, които не са част от общините условия, и се опитва да приключи въпроса до края на годината и въпросът за приемането ни в Шенген да не стои на дневен ред пред европейския политически елит, коментира Кючюк.

Той уточни, че и сега България приема бежанци, но не може да приема повече заради Дъблинското споразумение. Важното е как ще процедира българската държава, защото има контрапозиция от страна на австрийското правителство.

Кючюк посочи, че ако Австрия иска да проверяваме всеки, който пресича българо-турската или българо-румънската граница, това би означавало още по-усложнена обстановка. Той настоя България да работи активно и с Румъния за присъединяването на двете държави в Шенген. Дипломацията трябва да продължи активно да работи и политическото решение да бъде много мъдро, изтъкна евродепутатът.

Според него България трябва да привлече на своя страна Германия и Франция за присъединяването на страната ни в Шенген. Ако остане само Австрия, трудно би могла да вдигне ветото си, добави той.

Позицията на България е солидна от гледна точка на свършена работа, смята Кючюк. Той посочи още, че е чувал „много елементарни разкази от австрийски политици“ да се разберем с Турция по въпроса с мигрантския натиск.

Запитан защо се настоява за засилен граничен контрол между България и Румъния и Румъния и Унгария, Илхан Кючюк изтъкна, че това е „най-чувствителният компонент“ и би задръстило процеса на обработка на данни и информация.

Заплахата за унгарско вето, което да се присъедини към резервите на Нидерландия и Австрия, той обясни с чувствителната за Будапеща тема за таксите върху руския газ.

За избора на председател на ДПС Кючюк заяви, че председател ще бъде този, който ще е гласуван на предстоящата конференция. Делян Пеевски трябва да покаже как вижда развитието на партията, но защо да не е председател, запита той.

Начело с Делян Пеевски на парламентарната група на ДПС има ясно евроатлантическо мнозинство, участва се във важни законодателни предложения и са абсолютно откровени, че не участват в управлението на страната, каза още Илхан Кючюк.

Евродепутатът отбеляза, че не вижда „с какво Делян Пеевски наврежда на ДПС“.

Това кой ще бъде председател, ще се определи от конференцията на ДПС. Като го избираха в Благоевград, в Стара Загора, във Велико Търново, в Пазарджик – нали го избираха пак тези хора, които са част от организацията години наред.“

Източник: БНР