НАСА и Русия се споразумяха да удължат съвместните полети до Международната космическа станция (МКС) до 2025 г., предаде АФП, като цитира Роскосмос. Подписани са два анекса към споразумението между Русия и НАСА за полети до МКС. Международната космическа станция е модел за международно сътрудничество с участието на Европа, Япония, САЩ и Русия. Предвиждаше се тя да бъде изведена от експлоатация през 2024 г., но НАСА изчисли, че може да функционира до 2030 г.

„С цел да се запази надеждността на работата на МКС като цяло“ и да се гарантира присъствието на поне по един представител на Роскосмос и НАСА на съответните сегменти на станцията, „през 2023 г. беше постигнато споразумение с американските партньори за удължаване на съвместните полети до 2025 г.“, се казва в прессъобщение.

Русия обяви през юли 2022 г. намерение да се оттегли „след 2024 г.“ от МКС, където постоянно има нейни космонавти и ключова роля. Заради това създаването на нова руска орбитална станция се представя като приоритет от Роскосмос.

През октомври руският президент Владимир Путин обяви, че първият сегмент на тази нова руска космическа станция трябва да бъде изведен в орбита през 2027 г., като обеща да продължи да покорява космоса въпреки неотдавнашните неуспехи, припомня АФП.

Космическият сектор на Русия, който в миналото беше гордостта на страната, от години страда от проблеми с финансирането, корупционни скандали и неуспехи, сред които загубата на лунната сонда „Луна-25“ през август т. г.

Източник: БТА