Министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер направи специално изявление за Шенген в петък като обяви, че ЕК и председателството на ЕС трябва да изработят законодателната рамка за България и Румъния върху основата на политическия компромис за влизане във „въздушния Шенген“.

Условието: Прием на бежанци от Афганистан и Сирия

„Въздушният Шенген ще бъде въведен, когато необходимите условия са изпълнени и твърдо установени. Това означава, че разполагането на военни по външните граници на ЕС ще бъде значително увеличено, особено в България, в Турция, но също в Румъния и Сърбия, а сухопътните граници ще продължат да се контролират, особено между Румъния и България.

И тези две държави трябва да приемат бежанци, особено от Афганистан и Сирия – това са ясните условия и позицията, по която се договорихме, включително трите държави. Комисията и председателството трябва да работят въз основа на тази позиция, която е от първостепенна важност за предпоставките за Въздушния Шенген“ каза Карнер, цитиран от БНР.

Трафикантите не действат през летищата

След това той специално уточни защо „въздушния Шенген“ за България и Румъния не е проблем за Австрия.

„Искам да поясня още веднъж какво означава въздушен Шенген? Означава влизане през летищата. За нас това не е проблем, защото трафикантите не действат през летищата“, каза Карнер.

В четвъртък първо властите в Букурещ, а в последствие и българския премиер Николай Денков потвърдиха, че е постигнато принципно съгласие за „въздушния Шенген“.

„След дълги и сложни преговори постигнахме принципно съгласие с Австрия за приемане на България и Румъния в Шенгенското пространство. В началото за въздушните и морски граници. Австрия пое ангажимент за продължаване на преговорите за сухопътните граници“, каза Денков в четвъртък.

В петък, в румънската преса се появиха информации, че преговорите с Румъния за „сухопътен Шенген“ ще се водят през втората половина на 2024 година.