Украинците, които нарушат комендантския час в новогодишната нощ, ще бъдат изпратени в районните полицейски управления; службите за военна регистрация и набор се интересуват активно от такива лица. Това съобщи заместник-началникът на отдела за превантивна дейност на Националната полиция на Украйна Анатолий Середински, предаде ТАСС.

„Националната полиция ще предава такива хора в районните управления, за да установи какво се е случило в живота на гражданин, ако той умишлено е нарушил комендантския час. Освен това нашите териториални центрове за набиране на персонал са много заинтересовани от тези хора“, каза Середински.

Военно положение и обща мобилизация бяха обявени в Украйна на 24 февруари 2022 г. и оттогава бяха удължавани няколко пъти. Властите в Киев се сблъскаха с множество трудности, свързани с набирането на военни. На 25 декември във Върховната рада беше внесен законопроект за нови правила за мобилизация, отбелязва ТАСС. Сред основните предложени промени са ограничаване на правата при неявяване пред военен комисар, до блокиране на банкови сметки, намаляване на възрастта на подлежащите на мобилизация от 27 на 25 г. и възможност за изпращане на призовки по електронен път. На украинците, които не се явят при повикване във военните комисии, ще бъде забранено да пътуват в чужбина и да извършват сделки с движимо и недвижимо имущество. Освен това правото им да управляват собствено превозно средство и да получат шофьорска книжка ще бъде ограничено, ще им бъдат отказани заеми, а плащането на обезщетения спряно.

Мобилизацията в Украйна вече доведе до множество скандали, добавя ТАСС. В медиите редовно се публикуват истории за това как военни комисари използват сила при връчване на призовки, как негодни за служба подлежат на мобилизация, как депутати и чиновници я избягват и изпращат синовете си на военна възраст в чужбина. Напоследък, в контекста на изострените проблеми с окомплектоването на въоръжените сили, служителите на военната регистрация и службата за вписване активно хващат мъже на обществени места.

Източник: ТАСС