В Аржентина се появиха нагласи, след като Лионел Меси спре да играе за националния тим, фланелката с номер 10 да бъде извадена от употреба.

Именно с този номер през 1986 година, пред 114 600 зрители на митичния „Ацтека“ в Мексико, Диего Армандо Марадона изведе с капитанската лента Аржентина във финала на Мондиал и титлата отиде при „гаучосите“ след 3:2 срещу Западна Германия.

През зимата на 2022 година пред 88 966 зрители на мега модерния „Лусаил“ в Катар Аржентина отново поведе с 2:0 във финал на Световно по футбол. Този път срещу друг много силен национален тим – Франция.

Стигна се до дузпи, при които южноамериканците ликуваха. А купата с капитанската лента вдигна друга славна 10-сетка Лионел Меси.

През 1978 Аржентина спечели първата от трите си световни титли по футбол досега. Тогава фланелката с номер 10 беше за Марио Кемпес, който реализира два пъти във финала срещу Нидерландия. Второто попадение е за временното 2:1 в продълженията, мачът на препълнения „Монументал“ в Буенос Айрес завършва 3:1 за „гаучосите“. Домакините ликуват пред 71 483 зрители.

Марадона, Меси и Кемпес правят десети номер за националния отбор на Аржентина емблематичен.

10-ти номер на Аржентина най-вероятно скоро ще бъде изваден от употреба. Надеждите са това да стане след Мондиал 2026, в който Меси да играе за страната от Южна Америка.

Какво ли обаче ще се случи в бъдеще, ако един ден този талант си заслужи привилегията да поиска завръщане на десетката за Аржентина?

На кадрите от Екс голмайстор е роденият през 2015 година Матео Меси, един от тримата синове на Лионел Меси.

 

И друга негова изява споделена в YouTube.