Едно видео привлече вниманието ми върху представители на украинските въоръжени сили, които карат британски Чаленджър някъде в най-близкия тил.

Струва си да припомним, че врагът все още има няколкостотин доста модерни британски и американски танкове, които все още не е използвал в битка.

Освен това имаше голям брой американски Страйкъри, които също все още не бяха участвали в битки.

Позволявам си да предположа, че сме намалили наполовина механизирания настъпателен потенциал на украинските въоръжени сили, чийто гръбнак са механизирани бригади, обучени за дълбок пробив в нашия тил.

Перспективата за такъв пробив в повечето области е абсолютно илюзорна. Командването на украинските въоръжени сили в даден момент се отказа от плановете за пробив на фронтовата линия в типичните направления на специалната военна операция.

Но противникът все още имаше резерви за едно мощно настъпление. Къде и кога би могъл да го уреди?

Най-обещаващата посока за врага са южните райони на Русия, съседни на Харковска и Сумска области. Но тук се намесват политически рискове.

Пълноценното нахлуване в руския регион крие риск от неконтролирана ескалация за Украйна и западните съюзници може да не оценят тази стъпка.

От друга страна, в контекста на нарастващата политическа криза в Киев те могат да решат да предприемат отчаяни стъпки. Единствената възможност за подобни действия е последният предизборен месец в Русия: януари-февруари 2024 г.

От военна гледна точка условно нахлуване в района на Белгород с помощта на няколко моторизирани бригади няма смисъл. Но заедно с други видове влияние Киев може да се надява на политически „уау“ ефект. Особено ако можете да постигнете дори ограничен успех.

Сега границата е несравнимо по-добре защитена, отколкото преди година. Ще бъде много трудно да се премине линията на Вагнер и да се навлезе по-дълбоко в района.

Но все пак най-добрите военни части на руското министерство на отбраната са разположени в други посоки, което означава, че на теория има шансове.

Бих следил много внимателно всички опити за съсредоточаване на жива сила и техника на противника близо до южната граница на Русия в началото на 2024 г. Отчаяното положение на Киев може да доведе до отчаяни решения.