Най-ниските температури през януари ще бъдат между минус 13° и минус 8°, а най-високите – между 13° и 18°, съобщи Националният институт по метеорология и хидрология, предаде БНТ.

През януари динамиката на атмосферните процеси над Балканския полуостров ще е повишена. Месецът ще започне с топло и сухо време. Облачността, средна и висока, ще се увеличава и вплътнява. На места в равнините ще е мъгливо. Около 3-и се повишава вероятността за валежи от дъжд, в планините – от сняг.

През втората половина от първото десетдневие има повишена вероятност за преминаване на средиземноморски циклон и създаването на валежна обстановка. На места валежите ще бъдат значителни. Температурите ще се понижат и в Северна и Западна България дъждът ще премине в сняг. През повечето дни от второто десетдневие времето ще е динамично с чести валежи: в Северна и Западна България предимно от сняг, а в Горнотракийската низина и по Черноморието – от дъжд, в отделни дни преминаващ в сняг. Температурите ще бъдат близки, на места и по-ниски от обичайните.

През третото десетдневие температурите ще бъдат близки до обичайните. По-голяма вероятност за обстановки с валежи има в началото и средата на периода.

Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която е между 30 и 70 л/кв.м.