Съветът на ЕС взе официално решение за премахване на паспортния контрол между страните от Шенген, Румъния и България от март 2024 г., но само за въздушен и морски транспорт, той ще остане на сухопътните контролно-пропускателни пунктове, съобщиха от мисията на Испания, която председателства Съвета на ЕС до края на годината. Въвеждането на „частичен Шенген“ за тези две страни стана прецедент в историята на ЕС, съобщава ТАСС.

„Съветът на ЕС реши да разшири Шенгенската зона за България и Румъния. Вътрешният (в рамките на Шенгенската зона – бел. ТАСС) граничен контрол на морския и въздушния транспорт ще бъде премахнат през март 2024 г., решение за премахване на контрола на сухопътните гранични пунктове ще бъде взето по-късно“, се казва в изявлението на испанското председателство на ЕС.

Въпросът дали Румъния и България вече ще могат да издават шенгенски визи на чужденци все още не е изяснен от нито една от европейските структури.

От началото на миграционната криза през 2015 г. много страни от Шенген многократно възстановяваха граничния контрол на вътрешните си сухопътни граници на ЕС, но това беше направено без да се преразглеждат параметрите на шенгенските споразумения. Само през 2015 г. в ЕС са официално регистрирани около 2 милиона незаконни преминавания на границата. По същата причина отново е отложено пълното влизане на Румъния и България в Шенген с премахването на вътрешната сухопътна граница, добавя ТАСС.

Процесът на приемане в една от европейските общности (Европейски съюз, еврозона, Шенгенско пространство) никога досега не е бил разделян на етапи; преди това, след приемането, всички страни кандидатки веднага ставаха пълноправни членове на тези структури. Следователно самите понятия за „частичен“, „морски“, „въздушен“ или „сухопътен“ Шенген никога не са били използвани досега.

Шенгенската общност е създадена през 1985 г. от Франция, Германия, Белгия, Холандия и Люксембург. Границите на Шенгенската зона не съвпадат с границите на Европейския съюз, въпреки че и двете структури досега включваха 27 държави. Членове на Шенген са Швейцария, Исландия, Норвегия и Лихтенщайн извън ЕС. Но членовете на ЕС Ирландия и Република Кипър не участват в Шенген, а Румъния и България едва вчера получиха частична покана.

Източник: ТАСС