Депуатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев критикува новогодишната реч на президента Румен Радев като го обвинява в прокарване на руски интереси.

„Прочетох снощната реч на президента Радев и съм объркан. Вместо обединител на нацията той се е превърнал в класически четирихилядник, като тези подпомагащи руската пропаганда и влияние в България“, пише Мирчев в пост във Фейсбук и добавя: „В речта си Радев апелира за единение и лидерство. Той е президентът и е добре да знае, че най-близкият път за постигане на единение и лидерство е като спре да обслужва интересите на Путин в България“.

Според Мирчев Радев е засегнат от това, че не е получил персонална честитка от Путин за Нова година каквито имат Вучич и Орбан. „Причината е, че той не успя да прокара изцяло руските интереси, а 2023 г. бе лоша за него в това отношение. Надявам се и никога Радев да няма шанса с вредоносните си действия да получи новогодишен поздрав от Кремъл. Едно е сигурно – той е първият български президент, който накара големи групи в обществото да организират акции за изключване на телевизорите докато трае неговата реч“, посочва още депутатът от ПП-ДБ.

Мирчев прави детайлен разбор на посланията в речта на Радев като пише:

„В нея той говори за:

– „Икономическа несигурност“ – този акцент на президентът е странен, тъй като точно неговото служебно правителство обяви, че държавата е пред фалит, а бюджетният дефицит ще е 6-8%.За последните 6 месеца, обаче дефицитът бе смъкнат на 2.5%, а фалит не само няма, а кредитните агенции оценяват перспективата за развитие на страната като добра, докато спестяванията на домакинствата само в банки са близо 80 млрд. лв., а лихвите по кредити сред най-ниските в Европа.

– „Цензура“. Забравяйки как докато управляваха неговите служебни правителства от екипа му се обаждаха в национални телевизии, за да съветват журналисти какво и как е правилно да говорят.

– „Корупция“. Отново забравяйки как при управлението на неговите правителства сред бизнеса бе станал известен т.нар. „Път на Коприната“ – указващ точния път, по който може да бъде спечелена една обществена поръчка и свързан с близки хора в екипа му.

– „Стрелките на историята се връщали назад“, заради скъсването със символите на комунизма. Не, г-н президент, истинското връщане на стрелките го правят тези като Вас, които ни връщат към руската орбита и саботират всеки опит България да се отдели гравитационно от Путин.

– „Безнаказаност“ – Радев е забравил, че преди дни гласувахме шестата поправка на Конституцията, която въвежда чаканата над 30 г. съдебна реформа и ще даде възможност законът да е над всички. Президентът бе обещал да предостави свои промени в основния закон, но така и не спази това свое обещание.

– „Разграждане на националния суверенитет“ – очевидно Радев приема, че влизането ни в Шенген (за което той не направи нищо, но опита да си припише заслуги) е такова. Но то всъщност гарантира истинският суверенитет на страната – далеч от всякакви антиевропейски усилия.

– „Отказ от достойнство“ – Радев отдавна не може да говори за достойнство – неговото собствено е в Кремъл. Още от момента през 2022 г., когато обяви, че Русия бързо ще приключи с Украйна и стигайки до перманентното саботиране на всички опити България да окаже адекватна военно-техническа помощ на Украйна“.

Източник: segabg.com