Русия и Украйна съобщиха за взаимен обстрел в новогодишната нощ, предаде Ройтерс.

Украинските въоръжени сили са подложили на обстрел окупирания от Русия град Донецк в Източна Украйна, убити са трима души, обявиха назначените от Москва местни власти. Освен това при „масирания обстрел“ от страна на Украйна по центъра на Донецк са ранени седем души, написа в приложението „Телеграм“ Денис Пушилин, който е поставен от Русия на поста на ръководител на контролираната от Кремъл територия на Донецка област.

Според руската агенция ТАСС за момента загиналите са четирима, в това число и един журналист, а ранените – поне тринадесет.

Украински представители казаха на свой ред, че Русия е извършила ново въздушно нападение над някои области в страната. Според изявление на украинските военновъздушни сили нощната въздушна атака на Москва е била насочена срещу места в Николаевска, Одеска и Днепропетровска област.

В новогодишната нощ няколко групи дронове по море атакуваха Одеса. Към 1 часа в града се чуха силни експлозии. В приложението „Телеграм“ съобщават , че в два многоетажни блока за възникнали пожари след падането на отломки на улучени дронове. Властите призовават всички да са в укрития.  

По предварителна информация от одеските приложения в „Телеграм“ са поразени 5 цивилни обекта. „До този момент има 1 загинал и 8 души са пострадали“, съобщи председателят на Одеската областна военна администрация Олег Кипер в приложението „Телеграм“.

Българската общност в Одеска област е трета по численост и наброява над 150 000 души според официалното преброяване в Украйна през 2001 г. В град Одеса живеят около 50-60 хиляди българи. Най-голямото компактно българско население е съсредоточено в Болградски, Измаилски и Белгород-Днестровски район.

Русия атакува с дронове западния украински град Лвов, предаде Ройтерс. Агенцията се позова на днешна публикация на началника на Лвовската областна военна администрация Максим Козицки в приложението „Телеграм“. Той уточнява, че украинската противовъздушна отбрана отблъсква нападенията.

Според кмета на Лвов Андрий Садови из града са избухнали взривове, като на местата на инцидентите са се разразили пожари. Не се дават повече подробности.

Източник: БТА