Успешна операция на Въоръжените сили на Украйна във временно окупирания Крим би била „пример за света“ и би имала голям ефект вътре в Русия, подчерта украинският президент Володимир Зеленски в интервю за британското списание „Икономист“, съобщи Укринформ.

Според него загубата на централен елемент в пропагандата на Кремъл ще покаже, че „хиляди руски офицери са загинали само заради амбицията на Путин“. Представата, че Русия печели почти двегодишната война в Украйна, е само „усещане“ и Москва все още понася тежки загуби на бойното поле, заяви Володимир Зеленски. По думите му няма реални признаци Русия да се интересува от мир и всяка индикация, че Москва иска да преговаря, означава, че Русия изчерпва своите оръжия и войници.

Украйна вече постига невероятни победи на стратегически важния полуостров, унищожавайки „значителен брой“ кораби от Черноморския флот. Загубата на военноморски бази, които Русия държеше през последните 240 години, би било много конфузно за Путин, посочва президентът Зеленски.

Украинският президент отбеляза, че скоростта на всеки успех ще зависи от военната помощ, която Киев получава от западните партньори. По-специално „Таурус“ – произведена в Германия крилата стелт ракета с голям обсег, може да позволи на Украйна да унищожи струващия 4 милиарда долара Керченски мост, като на практика изолира Кримския полуостров от Русия. „Русия трябва да знае, че за нас това е военен обект“, подчерта Зеленски.

Президентът на Украйна отбеляза, че изтичането на информация преди контранастъплението миналото лято е помогнало на Русия да подготви отбраната си. По тази причина Зеленски не каза много за военните планове.

Като цяло посланието на Зеленски беше, че Крим и свързаната с него битка в Черно море ще се превърнат в център на тежестта на войната. Изолирането на Крим, незаконно анексиран от Русия през 2014 г., и влошаването на военния капацитет на Русия там, „е изключително важно за нас, защото това е начинът да намалим броя на атаките от този регион“, обясни Зеленски.

Източник: БТА