Израелските въоръжени сили съобщиха, че са нанесли удари по цели в Ливан, включително по „военни обекти“, използвани от „Хизбула“, предадоха Ройтерс и ДПА.

Военните заявиха, че техните войски и самолети са „нанесли удари по редица цели в Ливан, включително по терористична инфраструктура, военни обекти, в които са действали терористите от „Хизбула“, и пунктове за изстрелване“.

Ударите са били нанесени, след като петима израелски войници са били ранени в резултат на обстрел от ливанска страна.

Подкрепяната от Иран ливанска групировка „Хизбула“ съобщи в „Телеграм“, че трима нейни бойци са били убити в Южен Ливан. В изявлението не се посочват подробности за начина, по който тримата са загинали, но се уточнява, че те „са загинали мъченически по пътя към (освобождаването на) Йерусалим“.

Източници от службите за сигурност съобщиха, че те са били убити при израелско нападение срещу две къщи в ливанското село Кафр Кила близо до границата, която е контролирана от „Хизбула“, отбелязва ДПА.

„Хизбула“ е съюзник на палестинската ислямистка групировка „Хамас“ и от началото на войната между Израел и „Хамас“ в Газа в началото на октомври нейни бойци разменят почти ежедневно изстрели с израелски военни по границата между двете страни. Според източници от „Хизбула“ и от службите за сигурност в резултат на израелски въздушни удари и обстрел са били убити повече от 100 бойци на движението, както и над двадесет цивилни.

Израелският министър на отбраната Йоав Галант вчера заяви, че жителите на някои от израелските селища на север от ивицата Газа, които бяха евакуирани след нападението на „Хамас“ на 7 октомври, ще могат да се върнат в домовете си скоро, с напредването на военните операции. Той уточни на брифинг, че става дума за общности в райони в радиус от четири до седем километра северно от анклава, отбелязва Ройтерс.