„Първо трябва да довършим Шенген, тъй като влизането по въздух и вода, са само първата стъпка. България вече не е кандидат за член на Шенгенското пространство, а ще стане член от март. Много тежките преговори и за приемане на мигранти, и за охраната на границата, за европейската помощ при охраната на външните граници, тепърва ще предстоят пред нашето правителство“.

Това заяви пред bTV бившият зам.-вътрешен министър Милен Керемедчиев.

Според него вратата за Шенген вече е отворена и ние сме прекрачили прага.

„Следващата година ще бъде много тежка и от гледна точка на изборите, които предстоят за Европейски парламент и в европейските държави. Основната тема ще бъде мигрантската криза и проблеми. Следващите избори в Европа и в САЩ ще бъдат повлияни от мигрантските потоци“, обясни Керемедчиев.

„Ако изходим от всичките измервания, които сме правили и наблюдения на динамиката на нагласите на българските граждани, това което можем да кажем е, че очакванията са към повече предвидимост на това какво се случва в политическия и икономически живот. Отново през есента, непосредствено преди Конституционните промени в края на миналата година, ние забелязахме отново покачване на общественото напрежение“, заяви социологът от „Маркет Линкс“ Добромир Живков.

„Изборите в Европа не правят изключение от тези в България, защото започва да се наблюдава една по-сериозна вълна на отчуждение на гражданите от политическата“, каза Живков.

Според него гражданите ще изпитват все повече съмнения в това как избраните от тях институции ще могат да се справят с тежките проблеми, пред които ще бъдат изправени.