Президентът на САЩ Джо Байдън осъди антиарабската реторика в отговор на публикувано във в. „Уолстрийт джърнъл“ авторско мнение, насочено срещу град Диърборн в щата Мичиган, предаде Ройтерс.

Кметът на града Абдула Хамуд, който вчера съобщи, че полицията е увеличила присъствието си около местата за поклонение и основните инфраструктурни точки на града, нарече публикацията „фанатична“ и „ислямофобска“.

Коментарът на в. „Уолстрийт джърнъл“ бе публикуван в петък под заглавие „Добре дошли в Диърборн, джихадистката столица на Америка“, изказвайки предположения, че жителите на града, включително религиозни лидери и политици, подкрепят палестинското ислямистко движение „Хамас“ и екстремизма.

Байдън, без да се позовава директно на в. „Уолстрийт джърнъл“ или автора на коментара, написа в социалната платформа „Екс“, че е грешка да се обвинява „група хора въз основа на думите на малцина“.

„Точно това може да доведе до ислямофобия и омраза срещу хората от арабски произход, и това не трябва да се случва на жителите на Диърборн – или на който и да е американски град“, подчерта американският президент.

Градът има един от най-високите проценти жители от арабски произход сред градовете в САЩ, като данните от последното преброяване показват, че той е с около 54 процента арабско-американско население.