Намаляването на финансирането за Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци (УНРВА) на фона на предполагаемото участие на нейни служители в нападението срещу Израел, извършено от „Хамас“ на 7 октомври, би изложило на риск живота на стотици хиляди хора, написа в блога си в социалните медии ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел, предаде Ройтерс.

„Намаляването на финансирането на УНРВА би било както непропорционално, така и опасно“, посочи Борел.

„Неправомерните действия на отделни лица никога не трябва да водят до колективно наказание на цялото население“, добави той.

Борел отбеляза, че нито Европейската комисия, нито двете най-големи икономики на ЕС, Германия и Франция, не са решили да спрат вноските си. Средствата, замразени от други донори, възлизат на повече от 440 милиона долара, което е почти половината от очакваните приходи на агенцията за тази година, каза той.

„Животът на стотици хиляди палестинци, не само в ивицата Газа, е изложен на риск“, заяви Борел.

„Убеден съм, че ООН ще предприеме всички необходими мерки след обвиненията на Израел и УНРВА ще продължи да осигурява помощ от жизненоважно значение за милиони палестинци“, подчерта ръководителят на европейската дипломация.