Германски абат в Йерусалим призова да се вземат по-енергични мерки срещу посегателствата срещу християни в Израел, след като беше наплют от двама евреи в Стария град, предаде ДПА.

Отец Никодемус Шнабел, абат (игумен) на германския католически манастир „Успение на Божията майка“ в Йерусалим, беше нападнат и наплют от двама евреи в събота. Те освен това обиждали Иисус. Бенедиктинският монах бил излязъл на разходка в града заедно с германски журналист, който документирал случая.

Говорител на полицията съобщи, че в събота са били задържани двама заподозрени и са били поставени под домашен арест. Единият от тях е 17-годишен от Йерусалим. Израелският външен министър Израел Кац коментира случая в Екс и го определи като „отвратителен инцидент“. Той осъди остро посегателствата срещу представители на други вероизповедания.

Отец Никодемус заяви днес пред ДПА, че иска израелското правителство и общественост да признаят проблема с „омразата към християните от еврейска страна“. Това „не е колосален проблем“, но се пренебрегва, каза той. Никодемус подчерта, че след нападението на католическия духовник била изказана голяма съпричастност от равини и мюсюлмани. „Но въпреки това тази малка радикална група остава“, каза той.

Манастирът „Успение на Божията майка“ се намира в периферията на Стария град на Йерусалим и често е мишена на посегателства. Според германския абат те включват графити, рязане на автомобилни гуми, поругаване на гробища и чупене на прозорци. През 2014 г. срещу сградата е извършен и умишлен палеж.

Християните в Израел са малко малцинство. Те представляват едва 2% от близо 10-милионното население.

Източник: БТА