Най-големият британски самолетоносач HMS Queen Elizabeth няма да може да участва в учението на НАТО Steadfast Defender поради технически проблеми, съобщава The Times. Рутинна проверка разкри проблем със съединителя на карданния вал и в резултат на това HMS Prince of Wales ще участва в учението вместо HMS Queen Elizabeth.

Както отбелязва вестникът, това е „унижение“ за Кралския флот, чиито кораби трябваше да бъдат в центъра на най-голямото учение на НАТО от Студената война насам. Освен това се очаква HMS Queen Elizabeth скоро да отплава към Червено море, за да облекчи американския самолетоносач и не е ясно дали HMS Prince of Wales може да поеме тази роля.

Това идва във време на засилено наблюдение върху размера на флота и предизвикателствата при набиране на персонал. Експертите предупреждават все по-шумно за липсата на способности и доставки във въоръжените сили на Обединеното кралство.

Както припомня The Times, учението Steadfast Defender ще се проведе през март край арктическия бряг на Норвегия. HMS Queen Elizabeth ще ръководи ударна група от осем кораба – четири от тях британски, включително фрегатата HMS Somerset и два танкера от клас Tide от спомагателния флот на Кралския флот – подкрепена от кораби от Съединените щати, Испания и Дания. Очаква се в маневрите да участват и бойни самолети F-35B Lightning, хеликоптери Merlin Mk2 и хеликоптери Wildcat.

„Steadfast Defender демонстрира единството на Северноатлантическия алианс, нашия ангажимент към него и факта, че Обединеното кралство продължава да играе водеща роля в НАТО“, цитира публикацията думите на командира на ударната група на авианосците Джеймс Блекмор.

Източник: Агенция „Фокус“