Денков трябва да е външен министър, а другото е въпрос на преговори, това заяви съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов.

Във връзка с вече разписаното между партньорите, че Денков трябва да стане образователен министър, Атанасов коментира: „Нищо не е вечно под слънцето, към онзи момент е имало такова убеждение, еволюирали сме“. Така той обясни защо в подписания меморандум между ГЕРБ – СДС и ПП – ДБ е записано, че след ротацията Николай Денков ще е вицепремиер и министър на образованието, а сега ПП – ДБ настояват той да е външен министър. За нас е важно, като политическа коалиция, да имаме външнополитически канал, затова настояваме, уточни Атанас Атанасов.

Той обяви, че разполага със списък на всички, които са били част от т.нар. „клуб за магистрати“, но отказа да го покаже. 

„Имам целия списък на тези лица, които са имали карти и са ходили на този клуб“, заяви в кулоарите на парламента Атанасов, след като депутатите създадоха временна комисия за разследване на задкулисието в съдебната власт, с акцент върху дейността на кръга около убития Мартин Божанов – Нотариуса. Атанасов уточни, че е подкрепил предложението на лидера на БСП Корнелия Нинова временна комисия да излезе с конкретно законодателно след 3-те месеца, в които ще заседава. 

По повод коментара на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който поиска нови местни избори в София, Атанасов каза, че трябва да се търси решение и да се избере председател на Столичния общински съвет.

Междувременно, след като стана ясно, че Софийска апелативна прокуратура отмени постановление за отказ от образуване на досъдебно производство за нарушения на Закона за защита на класифицираната информация от ДАР, Атанас Атанасов реагира като подаде сигнал в прокуратурата и ДАНС да извърши проверка дали има пробив в националната сигурност или не. Според него по случая трябва да бъде образувано досъдебно производство за длъжностни престъпления. 

Сигналът се отнася за проведена обществена поръчка за избор на оператор за изработване на ваучери за храна, при която е допуснато нарушение, свързано с данни на служители на ДАР. „Става дума за една обществена поръчка за ваучери на храна на служителите на ДАР, то е смешно, но по този начин са осветени служители на разузнаването“, каза Атанасов. 

Сглобката ще продължи, бъдете сигурни, заяви той по повод споровете около ротацията. Според него темата се преекспонира.