Разстреляният мафиот Мартин Божанов-Нотариуса е бил затворник в Бобов дол. Как тогава жена му Гергана е получила допуск за работа с класифицирана информация, за да я назначат за разследващ полицай в ГДБОП?

Показно разстреляният от наемен убиец шеф на банда за имотни измами, рекет, сплашване и изнудване на съдии и прокурори Мартин Божанов-Нотариуса, е излежал присъда в затвора в Бобов дол през 90-те години, след което е освободен. Това разказаха пред „Гласове“ добре осведомени източници от МВР, запознати с биографията на столичния бандит. Тук възниква обаче въпросът как жена му Гергана Божанова е получила допуск за работа с класифицирана информация „строго секретно“, преди да бъде назначена за полицай в ГДБОП?

Нека разясним каква е процедурата в случая. „Строго секретно“ е третата, най-висока степен за допуск за работа с тайните на държавата. Той се изисква за назначение в силовите ведомства и институции и то не на всички длъжности, а на особено отговорни позиции. Преди да издаде документа, ДАНС започва разширено и задълбочено проучване на кандидата. То трае минимум три месеца. Освен проучване по документи, то включва и разговор с три независими един от друг източници, които не се познават, но пък могат да кажат какво представлява човекът, на когото предстои да постъпи в съответното силово ведомство. Освен това се пускат искания за справки до всички възможни архивни картотеки в криминална полиция, съд, прокуратура, следствие, затвори и т.н. Ако е било спазено това изискване на процедурата, няма начин да не излезе, че Мартин Божанов е бил затворник.

В действителност, след като си излежава присъдата, след години той е реабилитиран по право. И досието му е чисто, води се неосъждан. При това обстоятелство, ако някой реши да си извади свидетелство за съдимост за работа, ще му издадат документ, че е неосъждан и всичко е ОК. Но ако иска да постъпи в спецслужба, все някоя архивна картотека ще покаже, че има регистрация и тъмно петно в миналото му. Може би такъв е случаят и с въпросната Гергана. Или не е спазена процедурата за проучване, или някой си е затворил очите, предполагат експерти. В противен случай щеше да направи впечатление, че тя дели един дом и едно легло с човек от ъндърграунда. Тогава нямаше да получи допуск „строго секретно“ и бившата участничка в риалити формата „Къртицата“ нямаше как да стане разследващ полицай в ГДБОП. По някое време вероятно в нейната служба са се усетили, че има нещо нередно в нейното досие и отнемат допуска ѝ, след което е освободена от системата на МВР. Но тя обжалва по съдебен ред и впоследствие съдът я връща на работа.

Божанов е притежавал две студия за красота в центъра на столицата на ул.“Алабин“, твърдят още нашите източници. В действителност те са били прикрити публични домове, специализирани да обслужват магистрати. По обед особено активно ги посещавали прокурори и съдии. За тях Мартин Божанов е наемал елитни проститутки. Освен това е бил собственик и на станалия известен затворен частен клуб за магистрати в кв. „Гео Милев“, много близо до бившата Специализирана прокуратура. Там се е ходело със специални карти за достъп. Клубът се използвал за неформални връзки с магистрати от средно и високо ниво.

След показната екзекуция се разбра, че Мартин Божанов е откраднал с измами стотици имоти в София. Един от тях е бил в кв.“Люлин“, седма част. Става дума за апартамент, собственост на леля му и чичо му – Юлия и Иван. Според съседите те били възрастни, полуграмотни хора. Божанов ги излъгал да подпишат договор уж за някаква рента на имот в Кюстендилско, а всъщност им пробутал договор за дарение на апартамента след тяхната смърт. След като умират, единствен наследник остава синът им, но мафиотът го настанява в социален дом в провинцията. Човекът бяга от там и се приютява на Централна гара при клошарите. Там е убит при неизяснени обстоятелства. Съмненията са, че убийството е по поръчка на Божанов, за да няма наследник на апартамента, който може да предяви претенции към жилището. В него Мартин Божанов живее известно време в периода 2008-2010 г. Над козирката във входа му изгражда незаконно специална караулка за охрана. По-късно той продава жилището на човек от Луковит.

Жилището на Мартин Божанов в столичния кв. “Люлин 7“, където е живял известно време. Над входа с тъмните стъкла е незаконната караулка, която е построил, за личната му охрана.