Споразумението е абсолютно ясно, там пише, че акад. Денков става образователен министър, коментира Делян Пеевски в кулоарите на парламента по повод желанието на Денков да стане първи дипломат и лъжата на Кирил Петков, с която се опита да обоснове това като политическа договорка.

Епицентър. бг припомня: В Управленската програма на некоалицията за периода юни 2023-декември 2024, постигната в съгласие между ПП-ДБ с ГЕРБ-СДС, ясно е записано, че “През вторите девет месеца отговорността за правителството ще поеме г-жа Мария Габриел – номинация на ГЕРБ-СДС. След размяната Николай Денков ще бъде заместник-министър председател и министър на образованието”.

По-рано днес стана ясно, че ГЕРБ и Бойко Борисов държат поста външен министър да остане за Мария Габриел, която ще е и премиер. ПП-ДБ пък настояват външен министър да стане Николай Денков, който ще е вицепремиер.

„Това дори не трябва да бъде тема, защото имаме един изключително успешен външен министър, което се вижда от целия свят в момента, виждате какви контакти и на какво ниво се среща г-жа Габриел, това дори не трябва да се поставя. Както Денков като академик може да бъде прекрасен образователен министър, както е записано. Това не е тема“, обясни Пеевски и сложи всеки в сглобката на мястото му.

Председателят на ПГ на ДПС предупреди, че „нещо много малко може да наруши баланса, който върви напред и се случва по най-хубавия начин“.

Той изрази убеденост, че „в името на България всички ще отстъпят. Те не трябва да отстъпват, просто трябва да се случи това, което е записано“.

Пеевски отново напомни, че ДПС няма да участва на ниво министри и зам.-министри в управлението и след ротацията.

„Надявам се комисията да постигне пълна прозрачност и съдебната система да бъде изцяло осветлена, това ми е желанието. Да няма никога забавяния по дела и да има такива хора“, коментира Пеевски създаването на комисия за проверка на работата на убития Мартин Божанов – Нотариуса.

Не съм бил близък, отхвърли Пеевски твърденията на съдия Цариградска, че той е бил близък с Нотариуса.