Повечето западни медии са корумпирани и „лъжат своите читатели и зрители“, главно като правят пропуски, твърди Карлсън. Не е имало усилия да се говори с Путин от началото на конфликта през 2022 г., докато американските медии проведоха много „ласкателни сесии“, представяни за интервюта със Зеленски, добави той. „Това не е журналистика. Това е правителствена пропаганда – пропаганда от най-грозния вид, от вида, който убива хора“, каза Карлсън. „Тъй като никой не им е казал истината“, повечето хора в англоговорящите страни не са наясно с развитията, които променят историята. „Това е погрешно. Американците имат право да знаят всичко, което могат, за война, в която са замесени“, добави той, отбелязвайки, че свободата на словото е американско рождено право, което не може да бъде отнето независимо кой седи в Белия дом.

„Западните правителства ще направят всичко възможно да цензурират интервюто, защото те това правят – те се страхуват от информация, която не могат да контролират.“

Американският журналист Тъкър Карлсън, който цяла седмица вече е в Русия, потвърди в обръщение по своя канал, че е в руската столица, за да вземе интервю от руския президент Владимир Путин.

„Днес ние сме тук в Москва, за да вземем интервю от руския президент Владимир Путин и скоро ще го вземем. И очевидно такова интервю носи своя риск и от много време го планираме“, казва той в обръщението си, което за няколко часа е гледано от над 62 милиона души.

„Ние сме тук не защото обичаме Путин. Ние сме тук, защото обичаме Америка и искаме да останем богати и свободни“, изтъква своя мотив да се намира в руската столица.

„За двете години на война американците не получаваха информация. Те нямат представа какво става тук в Русия. Те трябва да знаят, нали плащат за това. Американците не знаят какви са целите на Путин в тази война, но ние имаме правото да им кажем защото ние също сме американци, а свободата на словото е наше право по рождение“, обяснява мотива си да предприеме начинанието журналистът. Тъкър Карлсън подчертава, че войната в Украйна е хуманитарна катастрофа за света, вече са загинали стотици хиляди хора, цели поколения украински младежи, а военните и световни съюзи са претърпели трансформация.

Карлсън каза, че има „десетки“ интервюта с украинския президент Володимир Зеленски, които той описа като „угодническа пропаганда“, която цели да засили по-голямото участие на САЩ в конфликта.

„Американците имат право да знаят за войната, в която са замесени“, добави той.

Той каза, че войната в Украйна е „човешка катастрофа“, която промени дългогодишните политически и търговски реалности в целия свят.

„Ние сме журналисти и нашата работа е да казваме истината“, казва водещият. Ние сме отправили и покана за интервю към Володимир Зеленски и се надяваме да се съгласи“, казва още Карлсън. Но допълва, че нито един западен журналист досега не е опитал да вземе интервю от Путин.

„Повечето американци не знаят защо е започнала войната и дори гласа му не са чували“, коментира още бившият водещ на „Фокс нюз“ за Путин. И припомня, че за американците свободата на словото е изконно право.

Той разказа, че това е вторият му опит да интервюира руския президент, след като първия път му е било попречено от президентската администрация на Байдън преди три години, докато е бил във „Фокс“. Карлсън разказа, че тогава правителството е подслушвало телефона му и следяло есемесите, за да предотврати интервюто с руския президент. Преди месец отново е имал пречки да осъществи плана си с пътуването до Москва, но е успял, разкрива телевизионният водещ.

Карлсън обяснява още, че неговият екип сам си плаща разноските по идването в Русия и не е получил пари от други организации. Той благодари на Илон Мъск, който е обещал, освен на канала на Карлсън, интервюто да се разпространи и на платформата му Х, без да бъде блокирано. То ще бъде публикувано безплатно, гарантира още американският журналист.