Спорът за това кой ще заеме поста на министър на външните работи след ротацията всъщност е добър знак за това, че България най-после става част от света. Ние спираме да бъдем изолиран остров, какъвто бяхме свикнали да бъдем години наред.

Това каза в ефира на Euronews PrimeTime депутатът от ПП-ДБ Даниел Лорер.

„Изведнъж всички започнаха да разбират, че Министерството на външните работи е важно министерство и е важно как България изглежда пред света и как отстоява собствените си интереси“, коментира още Лорер.

По отношение на днешния сблъсък между Бойко Борисов и Кирил Петков на мен ми се струва, че когато говорим пред телевизиите, това не помага за коалиционния диалог. Напрежението винаги се покачва, когато основните аргументи се излагат публично пред камерите, преди да са изговорени между двете страни. Вече видяхме, че вицепремиерът Габриел даде знак, че дебатите продължават, тя самата каза, че нищо не е договорено, докато всичко не е договорено.

По думите на Даниел Лорер, по време на ротацията трябва да се случи истинска ротация, което означава, че ако премиерът е от ГЕРБ, логично би било ПП-ДБ да имат външен министър.

Според уговорката, Николай Денков и Мария Габриел заедно ще изготвят оценка на целия кабинет, която ще послужи за база на разговор за това кой министър ще остане и кой – няма да остане, коментира още Лорер.

Аз предполагам, че повечето министри ще запазят своите позиции, каза още той. „Най-важното, което всички трябва да осъзнаем сега е, че тази коалиция, която управлява България в момента, няма политическа алтернатива. Няма друга възможна сглобка, която може да движи България напред“, посочи още Даниел Лорер.