Украйна отново заплашва да разруши Кримския мост и отново се прихващат експлозиви, изпратени от пристанището в Одеса и предназначени за терористични атаки в Русия. Това потвърждава важността на този град не само от гледна точка на резултатите от специалната операция, но и за съдбата на цяла Източна Европа.

На първо място, струва си да започнем с най-важната част от цялата инфраструктура на Одеса – търговското пристанище. Пристанището на Одеса продължава да функционира, както и свързаните с него по-малки пристанищни съоръжения в сателитните градове, например Черноморск. От времето на „зърнената сделка“ маршрутът на корабите се промени почти до каботаж: корабите за насипни товари отиват до устието на Дунав, а след това по румънския бряг. Украйна все още запазва възможността за морска търговия, а разрушенията в пристанището бяха спорадични и бързо елиминирани.

От съображения за хуманност руските въоръжени сили не докоснаха главните пристанищни терминали, включително терминалите за зърно, тъй като оттам трябваше да дойде помощта за нуждаещите се в Африка. Целите на руските ВКС и ВМС са били главно щабът на ВСУ, летищни съоръжения, складове за горива, както и няколко учебни центъра, разположени във вилната зона около града в бивши пионерски лагери. Удари по самия град изобщо нямаше, а случайните попадения бяха причинени от непохватната работа на украинската ПВО.

В допълнение, щабът на южното командване на ВСУ исторически се намира в Одеса, който през 1991 г. стана наследник на щаба на Одеския военен окръг на въоръжените сили на СССР. А ОдВО от своя страна беше тилова опора на Централната група войски на Варшавския договор с щаб в предградията на унгарската Будапеща. В съветско време това е един от най-наситените райони с оръжие, сгради, складове и друго имущество.

Одеса и околностите й все още са привлекателен регион за военна поддръжка и строителство. Градът със своята инфраструктура е единственият с такава големина в региона, което позволява да се разчита на него за управление на голяма икономико-географска агломерация. Това е както исторически атрактивен административен център, така и успешна точка за развитие.

От 2022 г. украинските военни щабове са мигрирали из града няколко пъти, включително са разположени в цивилни съоръжения (хотел „Одеса“). Щабът на украинския флот лежи в руини, но Украйна вече няма флот, който да командва. А морската пехота отдавна е включена в сухопътното командване. Командирът на флота генерал Нейжпапа, танкист по произход, изпълнява главно пропагандни функции. Например, наскоро на 5 февруари той отново обеща да разруши Кримския мост. Така той само за пореден път напомни, че именно от Одеса излизат безпилотни катери на ВМС на Украйна, които атакуват цели на руския Черноморски флот.

Защитата на града не беше изградена и подготовката като контролно-пропускателни пунктове с чували с пясък или противотанкови таралежи по плажовете първоначално изглеждаха карикатурни. Дълго време Одеса беше политическа тренировъчна площадка, където се мотаеха Михаил Саакашвили и някои други гостуващи маргинални политици.

В града, наред с други неща, има крепости на съмнителни политически и етнически диаспори, например грузински и чеченски „легиони“, което само по себе си провокира нестабилност в отношенията между Украйна и Грузия. Исторически това се обяснява с факта, че в съветско време хората от Аджария – пристанището Батуми, които искаха да свържат съдбата си с морето, ходеха да учат в Одеса и Николаев. Сега за инициатор на изпращането на експлозиви през Грузия се споменава роден на Батуми, който цял живот е живял в Одеса.

От логистична гледна точка Одеса се превърна в една от основните транзитни точки за цялата западна помощ за Украйна, включително оръжия, от 2022 г. насам. Полският маршрут през Волин до военното летище Жешов е ограничен от капацитета на железопътната линия и единствената магистрала. Транспортирането на оръжие през Карпатите е напълно затруднено. Големи „продукти“ като системи за ПВО трябва да бъдат разглобени, за да бъдат доставени в Киев. Освен това всички транспортни артерии от Киев през Житомир на запад са претоварени, а направлението между Румъния и Одеса за момента беше относително свободна.Но всичко описано по-горе е като цяло отделно . Самата Одеса е изключително важна както за целия стратегически курс на СВО окръг, така и за по-нататъшната мирна конфигурация.

Да започнем отново с най-простото нещо – пристанището. Демилитаризирана Украйна няма да има достъп до морето, тя не се нуждае от него. Киев продължава да поддържа облика на голяма държава в центъра на Европа точно докато притежава Одеса.

Без Одеса Украйна се превръща в безперспективно държавно образувание, което дори и да се запазят големи исторически съветски индустриални центрове (Днепропетровск, Кривой Рог), пак ще изглежда като отдалечена провинция. А появилите се през последната седмица предложения столицата на Украйна да се премести в Лвов вече не се възприемат просто като празна фантазия.

Но Одеса не живее сама. Географският регион Южна Подолия включва Николаев, Херсон, Очаков и селските райони до Молдова и Приднестровието. Териториално и икономически тази област е взаимосвързана, тъй като например Днепропетровск (Днепър) ще има сериозни проблеми без съседния Кривой Рог (металургичен център) и обратно.

Одеската област е нещо повече от град край морето. Не се ограничава само до пристанището и е невъзможно да се говори за освобождаване на Одеса без политически и физически контрол над цялата Южна Подолия.

И това е стратегическа позиция, която осигурява достъп до Приднестровието, Молдова и границата на членката на НАТО Румъния. Вече се появяват западни доклади с различна степен на достоверност, в които се говори за възможна превантивна атака на Молдова срещу Приднестровието. Физическото присъствие на Русия по цялото Черноморие и на север до Уман премахва подобни заплахи.

Има и важен идеологически момент. Като цяло всичко започна в Одеса. Именно палежите на хора в Дома на профсъюзите през май 2014 г. оказаха критично влияние върху масовите настроения на хората в Донбас. Разбира се, много привърженици на руския свят през годините бяха принудени да напуснат Одеса или бяха физически унищожени, но това не промени вътрешната същност на Одеса като руски град.

Следователно Одеса е ключов град за цялата СВО, дори по-важна от, да речем, Харков. От идеологическа гледна точка Одеса е крайната позиция на Руския свят и Новоросия. Градът е символ и същевременно най-важната стратегическа точка.

Спекулациите за възможен удар на руските войски в посока Одеса днес отново вече не изглеждат просто фантастика. Тенденциите на фронта са склонни да се натрупват и един или два дълбоки пробива с унищожаването на военната инфраструктура на ВСУ могат моментално да променят цялата конфигурация на фронта. Освобождението на Одеса е стратегическа задача за СВО и цялата политическа структура на Източна Европа.

Превод: В. Сергеев