Днес в 19:00 часа във френската столица Париж ще се проведе жребият за тазгодишното издание на Лигата на нациите (2024/2025). Турнирът обаче ще придобие малко по-различен формат, съобщиха от УЕФА.

54-те държави членки на Европейската футболна федерация ще бъдат разделени в 4 лиги. В първите три такива, отборите ще бъдат по 4 в група и всеки ще играе срещу всеки на принципа домакинство/гостуване. Последната Група “D” ще се състои от два потока по 3 отбора.

България попада във втора урна на Лига “С”, където ще очаква по един съперник от другите 3 урни, а там личат имена на страни като Румъния, Швеция, Северна Македония, Словакия, Северна Ирландия и др.

Новост за турнира ще бъде правилото, че вече не само първите отбори в групите, а и вторите такива ще се класират за елиминационната фаза на турнира в Лига “А”, където от 1/4 финалната фаза ще имат шанс да атакуват трофея.

Остава правилото, че последните отбори във всяка група биват понижавани в по-ниска Лига. Ще бъде разширена фазата на баражите обаче между различните лиги. Например, за България би бил много полезен фактът, че вторите в нейната група ще имат право на бараж в две среши срещу някой трети от Лига “Б”, което да дава право на по-ниско стоящият тим да се изкачи в горната лига, или пък другият да си запази мястото в нея.

Груповата фаза на турнира ще започне през началото на септември месец тази година и е планирано да приключи в края на ноември. След което, през март месец 2025 година ще се изиграят различните баражи по ниските дивизии, както и 1/4 финалите от турнира.

Финалната фаза на Лигата на нациите ще се проведе между 4-ти и 8-ми юни догодина.