„Ние имаме един ресор в едно министерство, то заработи добре. Успехите, които постигна България във външнополитическата сфера, в голяма степен се дължат на връзките на Мария Габриел. Министерството си работи. В споразумението е записано, че Денков става вицепремиер и министър на образованието“.

Това коментира председателят на СДС Румен Христов в студиото на „Денят ON AIR“.

Според него доводите на ПП-ДБ да държат външно министерство, за да имат излаз в чужбина, не са основателни, тъй като и сега финансовият министър си прави неговите редовни посещения зад граница във връзка с Еврозоната. На седмица-две такива командировки имали и икономическият и енергийният министър.

Пред Bulgaria ON AIR той подчерта, че в политиката не може да имаш всичко. Той уточни, че до ротацията на 6 март има още много време и процесът е още в началото. И когато наближи ще стане ясно какви промени ще има.

Христов е категоричен, че към момента не са водени преговори с него да смени Кирил Вътев като министър на земеделието.

„Отрасълът е много тежък, ситуацията е нелека не само в България, но и в ЕС. Тези протести ще озаптят бюрокрацията от Брюксел, тези хора трябва преди всичко да произвеждат, а не да попълват формуляри, които им налага ЕК. Колегата Вътев е в много тежко положение, трябва да намери форма на сближаване с браншовите организации, които му искат оставката, а не политиците“, заяви Румен Христов. 

Според него комисията, която е създадена за случая Мартин Божанов може да свърши много работа и препоръча да бъдат изгледани записите от камери в частния клуб, да се види вип списъкът с имената на хората, които са допускани.

Румен Христов е убеден, че до избори 2 в 1 в София може да се стигне.

„Когато имаш съмнения, че изборите не са честни, че има кражба на гласове през машините, означава че са лъгани избирателите. Върви се към преброяване на всички бюлетини от всички секции, ако се окаже, че резултатът не е такъв, отиваме на избори. Не могат да се заемат позиции без спечелени избори“, отсече Христов.

А като най-важен приоритет на управляващите посочи да не се допуска властта да е в ръцете на Румен Радев.

„Предсрочните парламентарни избори са винаги възможност, трябва да видим какви са нагласите в обществото, да не допуснем отново еднолично управление на Румен Радев. Бих се пошегувал – първо ще се поскараме, пък после ще се разберем“, завърши председателят на СДС.