В 10 часа днес Столичният общински съвет ще стартира осми опит да си избере председател. Както и предишното заседание на 25 януари, и днешното се очаква с повишено внимание, тъй като се появи информация, че този път гласуването ще завърши с положителен резултат. Миналата неделя общинският съветник от групата на БСП Ваня Григорова заяви, че в СОС вече имало „що-годе пълен консенсус“ да бъде подкрепен за председател един от хората в коалицията ПП/ДБ/“Спаси София“. Вероятно става дума за Цветомир Петров от ПП, който на 25 януари за пръв път бе предложен за поста. „В този смисъл по-скоро очаквам на 8 февруари да имаме председател“, заяви Григорова по БНТ. Според нея кандидатът на най-голямата общинска група, която подкрепя кмета Васил Терзиев, ще бъде избран с гласовете на всички групи.

След изявлението на Григорова обаче от централата на БСП разпространиха съобщение от името на партийното ръководство. Според него не се водят разговори с общинските съветници от групата на ПП/ДБ/СС и с ГЕРБ за общо мнозинство в СОС. „Във връзка със зачестилите спекулации и множество журналистически въпроси, заявяваме: БСП не води разговори за съставяне на общо мнозинство с ПП-ДБ-СС и ГЕРБ в Столичния общински съвет. Напомняме, че колективният орган Градски съвет на БСП-София взе решение да не се участва в такова мнозинство и да се издигне наш кандидат за председател на СОС – Диана Тонова. Националният съвет на БСП потвърди това решение. Няма промяна в позицията ни“, се казваше в позицията.

От ГЕРБ също разпространиха съобщение, че днес техните общински съветници няма да подкрепят кандидата на ПП/ДБ/СС. „Представителите на ГЕРБ в София сме заявявали многократно в публични позиции, че мнозинството в СОС е отговорност само и единствено на коалицията, “спечелила” изборите и на кмета Васил Терзиев! Групата на ГЕРБ-СДС в СОС заявява категорично, че не участва нито в “сглобки”, нито в “заварки” с хора, чиято победа в момента е обект на разследване и проверка от страна на институциите! ГЕРБ-СДС запазва позицията си на опозиция в София“, се казваше в съобшението. Впоследствие лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде да се разбере, че предпочита в София да се проведат нови местни избори.

Слави Трифонов, чиято партия ИТН има 3-ма общински съветници в София, също отрече, че неговите хора ще подкрепят Петров или друг кандидат на ПП/ДБ/СС. „Общинските съветници от ИТН ще гласуват за Пламен Данаилов, нашия кандидат за председател. Както правиха 7 пъти до сега. Така че в това “всички”, за което говори Ваня Григорова, не се включват нашите общински съветници“, коментира Трифонов във Фейсбук.

Ако днес не си избере председател, на 13 февруари СОС влиза в казуса дали общинският съвет трябва да се разпусне и да се организират нови избори за общински съветници. Както е известно, партиите и коалициите в парламента на София стартираха опитите си да си намерят шеф на 13 ноември. Според Закона за местното самоуправление и местната администрация „ако в продължение на три месеца общинският съвет не проведе заседание, правомощията му се прекратяват с решение на общинската избирателна комисия и в тримесечен срок се произвеждат нови избори за общински съвет“. Юристи спорят дали след 13 февруари СОС влиза в ситуация, че вече 3 месеца не се е събрал за втори път или сбирките до момента могат да се броят за повече от едно заседание.

Без избран преди 13 февруари шеф на СОС се появява и втори юридически въпрос. Ако някой стане председател след тази дата, дали неговите решения няма да бъдат в нарушение на закона на основание това, че 3 месеца общинският съвет не е работил и е влязъл в хипотеза да бъде разпуснат и да се върви към нови избори.