Президентът на САЩ Джо Байдън няма да бъде обвинен в престъпление за това, че е взел със себе си класифицирана информация по въпроси на националната сигурност, когато е напуснал вицепрезидентския пост през 2017 г., заяви прокурор от САЩ в публикуван доклад, цитиран от световните агенции.

Специалният прокурор Робърт Хър заяви, че е предпочел да не повдига наказателни обвинения, тъй като Байдън е сътрудничил на разследването му и вероятно ще се окаже симпатичен обвиняем по време на евентуален съдебен процес. „Отчетохме, че по време на съдебния процес Байдън вероятно ще се представи пред журито, както и по време на разпита ни, като симпатичен, добронамерен, възрастен човек с лоша памет“, пише той.

Заключението на Хър гарантира, че Байдън, за разлика от очаквания си съперник за президентския пост през 2024 г. Доналд Тръмп, няма да рискува да влезе в затвора заради неправилно боравене с поверителни правителствени документи, отбелязва Ройтерс. Но то може да доведе до допълнителни неудобства за 81-годишния Байдън, докато той се опитва да убеди избирателите, че не е твърде стар, за да изкара още един четиригодишен мандат.

Байдън също така се опитва да направи контраст с Тръмп по въпросите на личната етика и националната сигурност.

Според Хър паметта на Байдън е била „ограничена в значителна степен“, когато е бил разпитван от членовете на прокурорския екип.

Президентът на САЩ вече подчерта в изявление, че този разпит се е състоял в началото на октомври, в първите дни на международната криза, предизвикана от нападението на „Хамас“ срещу Израел, припомня Франс прес.

Адвокатът на Байдън защити работата му с документите. „Както се признава в доклада на специалния съветник, президентът оказа пълно съдействие от първия ден“, заяви в изявление Ричард Заубер, специален съветник на президента.

 „Екипът му незабавно се самосезира за намерените класифицирани документи, за да гарантира, че тези документи ще бъдат незабавно върнати на правителството, защото президентът знае, че това е мястото им.“

Белият дом изрази днес удовлетворение, че разследването на специалния съветник за работата на президента Джо Байдън с класифицирани документи е приключило без обвинения, но порица доклада за „неуместни“ коментари. „Както се признава в доклада на специалния съветник, грешките при работата с документите в края на една администрация или когато членовете на Конгреса напускат поста си, за съжаление, са често срещано явление. Това се е случвало при всяка администрация, както при републиканците, така и при демократите, през последните 50 години“, се казва в изявлението на Ричард Заубер, специален съветник на президента в Белия дом.

„Не сме съгласни с редица неточни и неподходящи коментари в доклада на специалния съветник. Въпреки това най-важното решение, което специалният съветник взе – че няма основания за повдигане на обвинения – е твърдо основано на фактите и доказателствата“, каза той.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви в изявление  днес, че „случаят е приключен“. „През цялата си кариера като политик винаги съм работил за защита на сигурността на Америка. Отнасям се сериозно към тези въпроси и никой никога не се е съмнявал в това“, пише 81-годишният демократ, който се кандидатира за втори мандат.

От своя страна републиканците заявиха, че докладът показва, че Джо Байдън е „неподходящ“ за президент. Републиканско ръководство в Камарата на представителите подчерта в изявление, че „Човек, смятан за твърде неспособен, за да му бъде потърсена отговорност за неправилно боравене с класифицирана информация, със сигурност е неподходящ за Овалния кабинет“.