Съветници от ГЕРБ и БСП ще водят най-важните постоянни комисии в Столичния общински съвет (СОС). „Има такъв народ“, която има най-малко съветници, е начело на две. За ПП-ДБ-СС остана една. Така на практика с помощта на малките групи ГЕРБ и БСП овладяха съвета, тъй като решенията по важни теми се подготвят и гласуват именно в комисиите. И въпреки че ПП-ДБ-СС спечелиха изборите в София, те няма да могат да реализират нито една от обещаните промени.

Това стана ясно, след като групата на ПП-ДБ-СС напусна заседанието за разпределението на комисиите в София.

ГЕРБ-СДС получи председателското място в ключовите комисии по финанси и бюджет, по икономика и дигитална трансформация, по култура и образование, комисията по обществен ред и сигурност, както и комисията за младежта и спорта.

За БСП са транспортната комисия, комисията по здравеопазване и по местно самоуправление и нормативна уредба), както и тази за връзки с гражданското общество.

„Има такъв народ“ взе председателското място на комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране, както и комисията по опазване на околната среда.

За най-голямата група остана единствено комисията по международно сътрудничество и европейски програми. В доклада на Карлос Контрера (ВМРО) за тях се предвиждаше още една – за борба с корупцията, но от ПП-ДБ-СС си направиха отвод с аргумента, че не е уведомен съветникът, предложен да я оглави.

Освен това бе увеличен броят на членовете на ключовите комисии – на 13, на 15 и 17 души. Така се парира и численият превес на най-голямата група в редовия състав на тези комисии.

При гласуването „за“ бяха 33-ма съветници – от ГЕРБ-СДС, БСП, „Синя София“, четиримата отцепници от „Възраждане“ и Контрера, имаше един „против“ и един „въздържал се“. На финала на заседанието представители на тези политически формации обясняваха, че няма нова коалиция и мнозинство в СОС.

ПП-ДБ-СС не участваха в гласуването, защото съветниците напуснаха залата преди това.

Вчера, още преди заседанието, се разбра, че големите групи са се договорили да изберат Цветомир Петров за временен председател на СОС до август с 47 гласа. Зад него и от ГЕРБ, и от БСП, и „Синя София“, единственият съветник на ВМРО Карлос Контрера, както и четирима от „Възраждане“, които бяха изключени от групата. Не стана ясно дали подкрепата е осигурена срещу обещания за комисиите.

„Продължаваме промяната“ трябва да разберат, че трябва да има баланс. Не може да дойдеш на преговори и да поискаш 5-те най-сериозни комисии да са с твои председатели. А в същото време да си малцинство. Така не се прави в тази ситуация“, коментира Контрера пред медии.

„Ние сме опозиция явно“, заяви Бонев. “Не, че сме имали съмнения, но ГЕРБ, БСП с помощта на по-малките партии –  отцепилите се от „Възраждане“, „Синя София“, ИТН и ВМРО превзеха общинския съвет. Това е новото мнозинство. Мнозинство, което явно ще цели статуквото да се запази. Явно ще цели далаверите на ГЕРБ да не бъдат извадени на светло. Явно ще цели предстоящите смени на директорите на общинските дружества с изтекъл мандат, да са след нагласени конкурси“, допълни той.

„Нашата група направи огромни усилия и компромиси, за да работи общинският съвет. Но гражданите на София със сигурност не гласуваха за това най-важните комисии, през които минават докладите за най-високи суми да бъдат контролирани от ГЕРБ. А това се случи благодарение на всички други в СОС. Срам и позор!”, написа още във Фейсбук председателят на “Спаси София” Борис Бонев.