За четвърти пореден ден днес земеделци ще протестират в цялата страна в очакване на нови преговори с правителството. Недоволните фермери отново ще блокират ключови пътища. Следобед предстои и нова среща с властта в търсене на консенсус.

И днес земеделските производители от Ямболска област ще блокират изходите към АМ „Тракия“. Между 10:00 и 15:00 ч. ще бъде спряно движението в района на селата Дражево, Кабиле и Веселиново.

Затворен в тези часове ще е и пътят между Ямбол и Сливен. Преустановен ще е трафикът на международния път от ГКПП „Лесово“ към п. в. „Петолъчката“. Протестиращи заявиха, че ще опитат да блокират магистралата и в двете посоки на пътен възел „Хаджидимитрово“.

Фермери от област Кърджали ще затворят за час международния път за Гърция. Акцията ще се проведе на пътен възел „спирка Джебел“ между 11:00 и 12:00 ч.

В 11:00 ч. производителите от област Благоевград ще се съберат на международния път Е-79 край полигона на областния център. Фермерите се подготвят за масов поход към столицата в началото на следващата седмица. Сред основните им искания са оставка на земеделския министър Кирил Вътев и отмяна на готвените от догодина рестрикции.

Продължават фермерските блокади и в Плевенско. Очаква се между 10:00 и 15:00 ч. да бъде затворен главният път София-Русе при село Горни Дъбник и при Славяново, както и пътят Плевен-Ловеч при село Брестовец.

В Пловдивско протестиращите ще се съберат в 10:00 ч. на кръговото кръстовище край село Труд и ще го блокират. По-късно се очаква да затворят и двете платна на АМ „Тракия“. В уведомлението, което са изпратили от местния съюз на зърнопроизводителите до кмета на община Марица, се посочва, че това ще стане за периода от 12:00 до 14:00 ч.

НА МАСАТА ЗА ПРЕГОВОРИ

При предишните разговори правителството и земеделците се споразумяха за подпомагането на определени сектори със 150 млн. лв. Съгласие е постигнато и по финансовата част на меморандума. Зърнопроизводителите трябваше да обсъдят помежду си и новото предложение, свързано с декларирането на загубите пред НАП.

Правителството изрази готовност да приеме опростена справка за разходи и приходи с цел да се ускори процесът и стопанствата да получат допълнителните помощи възможно най-скоро. В разходната част се очаква да представят направените плащания за оперативна дейност. Според земеделците обаче условието е трудно да бъде изпълнено.