Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев е информирал украинския министър на аграрната политика и храните Микола Солски за нарушения от страна на някои фирми на въведения от украинската страна лицензионен режим за износа на слънчогледово семе, рапица, царевица и пшеница по време на онлайн среща. това съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство.

Имената на компаниите, нарушили лицензионния режим, ще бъдат официално изпратени на Украйна. Министър Солски е припомнил, че съгласно решение на украинското правителство фирмите, които осъществяват прекъснат транзит, ще загубят правото да осъществяват износ за шест месеца.

Кирил Вътев е припомнил реакцията си по решението на украинското правителство и съобщението на страницата на Министерство на икономиката на Украйна да облекчи лицензионния режим.

Двамата министри са обсъдили още оперативни данни за износа на зърнени култури, сухо мляко, пчелен мед и слънчогледово олио от Украйна.

Министър Вътев е подчертал, че България съдейства максимално за транзита на украинските продукти и допълни, че лицензионният режим работи много добре и не трябва да се променя.

Източник: „Труд“