Гръцки медии съобщават, че българска фирма транспортира с камиони боеприпаси от Гърция за Украйна и поставят под съмнение сигурността на трансфера.

От военна база до град Янина се изнасят огромни количества боеприпаси и експлозиви, съобщават гръцките медии, които излъчиха и клипове от конвоя за трансфер.

 

Според вестник „Етнос“ над 20 товарни камиона участват в пратката.Трансферът се извършва от българска транспортна фирма, специализирана за пренос на опасни взривни товари, която притежава в България най-големия склад за такива материал в Югоизточна Европа. Не се посочва дали и шофьорите са българи.

Според излъчените кадри конвоят с оръжия се ескортира от гръцка полиция и се движи в неизвестна посока.

Според коментари по тази информация правителството „тайно“ налива оръжие в Украйна като застрашава отбранителната мощ на Гърция и изнася безвъзмездно за Киев експлозиви.

Депутати от опозиционната комунистическа партия поискаха спешно изслушване в парламента на министъра на отбраната, за да съобщи по чие решение се изнася оръжие без ратифициране от парламента.

В същото време екологични организации изразиха загриженост по начина на транспортиране на тези боеприпаси и експлозиви, които се пренасят по магистралата и поставят на риск живота на хората.

Източник: БНР, epiruspost.gr