Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова нарече „истерична“ реакцията на Белия дом и Държавния департамент след интервюто с руския президент Владимир Путин на журналиста Тъкър Карлсън, предаде ТАСС.

„Руският външен министър Сергей Викторович Лавров веднъж каза преди няколко години, че има игра, наречена Chicken [game] на английски – кой ще мигне пръв. В този случай американците мигнаха и след това замигаха – това е феноменално“, каза Захарова. 

„Реакцията им е толкова показателна за фалшивостта на техния подход, че, честно казано, е невъзможно да се повярва. Вижте, те са в истерия – Белият дом, Държавният департамент, всички водещи медии крещят едно и също: „Не гледайте и нека американски журналист да не взема интервюта“, каза Захарова в интервю за вестник „Известия“ по повод Деня на дипломатическия работник.

Тя подчерта, че подобна реакция отрича веднъж завинаги всякакви опити на САЩ да си придадат функцията на морално мерило. Захарова каза, че преди няколко седмици американски журналист от чилийски произход, но с американско гражданство, „е бил измъчван до смърт в подземията на киевския режим“ на президента на Украйна, който „се финансира от Белия дом от А до Z“. „И американските официални лица не казаха нищо. Казаха само, че не следят това. Това е двукратно самоизобличение на американските елити“, добави Захарова.

Тя също така обърна внимание на факта, че представителите на гражданското общество не са подкрепили своя журналист в този случай, защото не харесват съдържанието. „Това е единственото нещо. И това е още по-лошо за Щатите, защото те винаги са говорили за плурализъм. А плурализмът, многообразието на мнения е основата на демокрацията. Тук всичко е изложено на показ“, подчерта Захарова.