Американският вицепрезидент Камала Харис ще вземе участие в Мюнхенската конференция по сигурността следващата седмица и ще произнесе реч пред участниците, съобщи Белият дом, цитиран от ДПА. Никой американски президент досега не е участвал в събитието. Както и миналата година, и сега официални лица от Русия и Иран не са поканени на конференцията.

В рамките на конференцията Камала Харис ще се срещне със световни лидери, с които ще обсъди продължаващите военни действия в Украйна и Газа. Миналата година Харис отново беше начело на американската делегация на Мюнхенската конференция – важен форум, който събира експерти по сигурността и външната политика от цял свят.

Около 50 световни лидери, сред които германският канцлер Олаф Шолц, ще се съберат в Мюнхен на 16 февруари. Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш ще открие конференцията. Очаква се украинският президент Володимир Зеленски също да пристигне за събитието, но все още няма официално потвърждение от Киев за участието му. Редица министри и други високопоставени служители от целия свят също се очаква да се пристигнат в Мюнхен.

Източник: БТА