Интервюто с руския президент Владимир Путин на журналиста Тъкър Карлсън е добра възможност руският лидер да бъде чут на Запад, където най-големите медии се контролират от англосаксонците. Това мнение изрази пред ТАСС прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков. По думите му, интервюто  е адресирано не до американските власти, а до широка аудитория от хора на Запад. 

Властите в САЩ и без интервюто с руския президент на Карлсън, „прекрасно знаят всички основни послания на Путин“, отбеляза Песков. „Те знаят много добре какво мисли той. Това не е въпрос на знание (от тяхна страна), а въпрос на желание. Желанието да се направи нещо, за да влезем в преговорния път. Все още не сме регистрирали това желание и политическа воля за това“, добави той.

Коментирайки факта, че за първите 24 часа това интервю събра от 100 милиона гледания само в социалната мрежа X (бивша Туитър), представителят на Кремъл отбеляза, че това „изобщо не означава подкрепа“. „И не бива да се очаква, че нашата гледна точка ще намери подкрепа. Основното за нас е нашият президент да бъде чут. И ако той бъде чут, това означава, че повече хора ще се замислят дали е прав или не. Поне ще се замислят“, каза Песков.

Той припомни думите на руския президент в интервюто на Тъкър Карлсон, че от гледна точка на пропагандата е много трудно да се противостои на САЩ. „Тъй като англосаксонците, по един или друг начин, притежават всички най-големи телевизионни оператори, всички най-големи вестници и т.н. И на този фон основното е да дадем възможност на хората да се запознаят с нашия мироглед. И в това отношение това е много добра възможност“, подчерта Песков.

Интервюто с Путин на Тъкър Карлсън беше публикувано на 9 февруари. Значителна част от двучасовия разговор беше посветена на украинския конфликт и отношенията на Русия със САЩ, НАТО и Запада като цяло. Руският президент отбеляза, че е много трудно да се победят Съединените щати в пропагандата, тъй като те контролират света и най-големите европейски медии.

Песков се затрудни да каже дали интервюто на Карлсън е привлякло специално внимание от страна на хакерите на официалния сайт на руския лидер (president.rf, kremlin.ru). „Всеки ден се извършват десетки атаки на уебсайта на Кремъл. Всеки ден в продължение на една година. Има силни DDoS атаки и атаки, насочени към придобиване на контрол върху сайта и т.н. Затова съответните ни служби работят денонощно, целостта на сайта и сигурността са обезпечени“, заяви говорителят на Кремъл.

За Песков също е трудно да прецени дали външните атаки срещу информационните и други системи на Руската федерация са се засилили в навечерието на президентските избори. „Работата е там, че през последните две години опитите да се направят пробиви в различни системи, в интернет и в други области – тъй като те като цяло са на максимално ниво, сега просто не мога да разгранича дали това е свързано с изборите или не са свързани. Те не спират“, добави говорителят на Кремъл.