Порошенко не бива да се подценява. Има завиден управленски и политически опит, притежава медийна империя и разполага с огромен финансов ресурс. Да се „отгледа“ политик е десетки пъти по-трудно отколкото да се „отгледа“ космонавт. Не случайно между него и Залужни се наблюдават тесни отношения. Все пак генералът няма никакъв политически опит, няма прилично финансиране, а му трябва и добронамерено медийно отразяване. Всичко това може да го получи от Порошенко в пакет. Твърде е вероятно, след изборите, при победа на Залужни, именно Порошенко да възглави правителството в Киев.

От сега нататък да му мисли Зеленски. Пълномощията му изтичат през месец май и всяко негово действие след това ще се атакува от всички като нелегитимно. Тезата, че по време на война не се провеждат избори не се приема от никой в Украйна.

Щатите също дават знаци, че Зеленски е използвана карта (според някои – използвана тоалетна хартия). Той бе нужен за шоуто! „Фестивалите“ със Зеленски по международните форуми приключиха, не остана парламент, в който да не е държал реч…

Сега на американците им е нужен друг типаж и извеждането на сегашния украински президент от политиката вече е технически въпрос. Самият факт, че по време на последното си посещение в Киев, Нюланд не намери време за среща с него, е показателен! Тя е човекът, който взема решенията в Киев. Паметен остана моментът, в който тя, ругаейки останалите западни дипломати назначи Яценюк за премиер, вместо предлагания от европейците Кличко!