Изказванията на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, че Съединените щати няма да защитят съюзниците от НАТО, които не отговарят на изискванията на Алианса за разходите за отбрана, от хипотетично нападение от Русия, са ужасяващи. Това заяви говорителят на Белия дом Андрю Бейтс, коментирайки изказванията на републиканеца, предаде ТАСС. Според говорителя „насърчаването на нахлуването“ на територията на най-близките съюзници на Съединените щати „е ужасяващо (…) и това застрашава националната сигурност на САЩ, глобалната стабилност и икономиката на страната“.

В събота Тръмп, който се бори за номинацията за кандидат-президент на Републиканската партия, говори пред поддръжници в Южна Каролина, където на 24 февруари ще се проведат първичните избори на неговата партия, и припомни една от срещите си с лидерите на НАТО. „Един от президентите на голяма държава се изправи и попита:“Сър, ако не платим и Русия ни нападне, ще ни защитите ли? Казах: „Не сте платили? Просрочили си плащането?“. Той каза: „Да, да кажем, че се случва.“ Не, няма да ви защитя, всъщност бих ги насърчил да правят каквото си искат. Трябва да се платите“, каза бившият президент. Той не уточни кога и къде е бил този разговор, нито кой от лидерите му е задал такъв въпрос.

На срещата на върха в Уелс през септември 2014 г. съюзниците в НАТО си поставиха за цел да доведат военните си разходи до 2% от БВП, мотивирани от „руската заплаха“ във връзка с обединението на Крим с Русия. През юли 2023 г. на срещата на върха във Вилнюс беше взето решение 2% от БВП да се превърнат в минимално ниво на разходите за отбрана за страните от НАТО, а не в цел, посочва ТАСС.