Двама европейски служители разкритикуваха Доналд Тръмп след коментарите на бившия президент на Съединените щати, че няма да защити съюзниците от НАТО, които не отделят достатъчно пари за отбрана, от потенциална руска инвазия, предаде Ройтерс.

Еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон бе попитан в интервю за телевизия „Шен енфо“ (LCI) за вчерашните забележки на Тръмп, който вероятно ще бъде кандидатът на републиканците на предстоящите президентски избори в САЩ.

„Не можем да гадаем на всеки четири години какво ще стане с нашата сигурност в зависимост от тези или онези избори, а именно президентските в САЩ“, каза Бретон и добави, че лидерите на Европейския съюз разбират, че блокът трябва да увеличи собствените си военни разходи и способности.

Полският министър на отбраната Владислав Кошиняк-Камиш също изрази мнението си. „Мотото на НАТО „един за всички, всички за един“ е конкретен ангажимент. Подкопаването на доверието в съюзническите държави означава отслабване на цялата НАТО“, написа той в социалната мрежа „Екс“, доскоро „Туитър“.

„Никоя предизборна кампания не е оправдание за игра със сигурността на Алианса“, добави той.

Всяко предположение, че съюзниците от НАТО няма да се защитават взаимно, подкопава сигурността на целия алианс и излага на риск американските и европейските войници, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в изявление. „Всяко нападение срещу НАТО ще бъде посрещнато с единен и силен отговор“, добави той, реагирайки на коментарите на Тръмп.

Служителите в централата на НАТО в Брюксел не отговориха веднага на молбата за коментар. Вашингтонският договор съдържа член, който гарантира общата отбрана на държавите от пакта, ако някоя от тях бъде нападната.

Тръмп, говорейки вчера на политически митинг в щата Южна Каролина и припомняйки среща с лидери на НАТО, цитира президента на „голяма държава“, която не назова, да пита: „Добре, сър, ако ние не платим (повече пари за отбрана – бел. ред.) и Русия ни нападне, вие ще ни защитите ли?“ Аз му отговорих: „Няма да платите? Вие престъпник ли сте? Не само няма да ви защитя, но и бих насърчил Русия в този случай да направи каквото си поиска“, каза Тръмп пред евентуалните си избиратели.

„Това сме го чували и преди… Нищо ново под слънцето“, каза Бретон. „Може би той има проблеми с паметта, всъщност това беше жена президент, но не на държава, а на Европейския съюз“, заяви той, визирайки председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и разговора, който тя е провела с Тръмп през 2020 г.

 „Да насърчаваш инвазии на територията на нашите най-близки съюзници от страна на пагубни режими е ужасяващо и необмислено – това застрашава националната сигурност на САЩ, световната стабилност и вътрешната ни икономика“, заяви говорителят на Белия дом Андрю Бейтс относно думите на бившия президент.